Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 13 από 13: << <


Ρητορική μίσους πριν το διαδίκτυο: “Τεντιμπόηδες”, “ροκενρολιστές” και “παραστρατημένοι” στο στόχαστρο

Κοραλία Ξεπαπαδέα

 

Μια επισκόπηση όρων και χαρακτηρισμών που αποδόθηκαν στους οπαδούς του ροκ εν ρολ στην Ελλάδα και γενικότερα στους νέους ανθρώπους των δεκαετιών 50’ - ‘60 - ‘70, των οποίων οι συμπεριφορές δεν ευθυγραμμίζονταν με τα παραδοσιακά πρότυπα της εποχής.

 

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους και ποδόσφαιρο: Μια σχέση με διάρκεια αλλά και τομές

Νικόλας Κολυτάς

 

«Μα καλά, ασχολείσαι ακόμη με το ελληνικό ποδόσφαιρο;»

Διαβάστε περισσότερα
«……έλα να παλέψουμε για άλλη κοινωνία» (Άνοιξη 2010, πανό στο Παγκρήτιο Στάδιο)

Ιωάννης Μπαχάς

 

Ο Αθλητισμός δέχθηκε ένα συντριπτικό πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας και εξακολουθεί να στοχοποιείται ως κατ’ εξοχήν χώρος μετάδοσης της.

Διαβάστε περισσότερα
Λιθοβολώντας την Παιδεία: Οι διαστάσεις του λόγου μίσους σε Ελλάδα και Τουρκία

Αθηνά Κοροβέση

 

Ο τομέας της Παιδείας αποτελεί σε κάθε χώρα ίσως το πιο παρακινδυνευμένο χαρτοφυλάκιο στην ανάληψη εξουσίας. Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία εκείνων των κρατών όπου ο θόρυβος γύρω από τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις στο εν λόγω πεδίο ποτέ δεν καταλάγιασε.

Διαβάστε περισσότερα
Δεν είναι μόδα. Είναι ανάγκη!

Μάιρα Τσαμπά

Και να που φτάσαμε εδώ… κι εγώ ονειρεύτηκα έναν καλύτερο κόσμο, φτωχή ανθρωπότητα… Σκληρός, άκαρδος κόσμος, που δεν άνοιξε ποτέ μιαν ομπρέλα πάνω απ’ το δέντρο που βρέχεται!” (“Αλλά τα βράδια” Τάσος Λειβαδίτης- Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

 

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους στον αθλητισμό: Ανάγκη για αλλαγή «πλεύσης»

Αγγελική Πήλιουρα

Λόγω της λαοφιλίας που απολαμβάνει, ο αθλητισμός θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο εναντίωσης σε κάθε μορφή λόγου μίσους. Δυστυχώς, όμως, η συνθήκη αυτή σε αρκετές περιπτώσεις δεν βρίσκει εφαρμογή. Ας δούμε ορισμένες από αυτές.

Διαβάστε περισσότερα
Γρηγόρης Βαλτινός: «Το μέλλον ανήκει στις μειοψηφίες»

Συνέντευξη στη Βασιλεία Μαξακούλη

 

Ένα διακριτικό καθρέφτισμα στον ποταμό που συνδέει την τέχνη με το μίσος, τις αξίες, τα πάθη κι όλα τα ανθρώπινα. Ο αγαπημένος ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός εκπέμπει μια αύρα ποιητική, μα παράλληλα τόσο απτή. Μια συνέντευξη που αγγίζει το φάσμα του ονείρου και του καθημερινού. Πώς εκφράζεται το μίσος στο επίγειο και το φαντασιακό; Πόσο αναγκαία είναι η προβολή του μίσους στην τέχνη; Υπάρχουν όρια στην καλλιτεχνική έκφραση;

Διαβάστε περισσότερα
Πληθωρισμός στα σχόλια μίσους στο διαδίκτυο

Μαρία-Νεφέλη Γρηγοράτου

 

Πρόσφατα στο πολυαγαπημένο μας διαδίκτυο, συγκεκριμένα στο Facebook και στο Instagram, με αφορμή το περιστατικό παρενόχλησης 13χρονου μαθητή από 35χρονη καθηγήτριά του παρατήρησα σχόλια του τύπου «Γιατί δεν έκατσε ο βλάκας;», «Δεν κατάλαβε πόσο τυχερός είναι;». Αντίστοιχα αρκετοί, ευτυχώς όχι η πλειονότητα, «κράζουν» τις γυναίκες και τους άντρες που καταγγέλουν παρενοχλήσεις με σχόλια του στυλ «Τώρα το θυμήθηκαν;», «Όλοι ξέρουμε πώς παίρνουν ρόλο αυτές του θεάτρου.» Αυτά που προανέφερα νομίζω είναι αρκετά ώστε να διερωτώμαι: Πού έχει χαθεί η λογική;

Διαβάστε περισσότερα
Απλές απαντήσεις σε «απλές» ερωτήσεις

Γεωργία Λυμπεροπούλου

 

Τις τελευταίες βδομάδες «τσουνάμι» καταγγελιών ακολούθησε την επίσημη τοποθέτηση και καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε το 1998. Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλήτριες, απλές γυναίκες, φοιτήτριες, όλες παίρνοντας θάρρος από τη σοκαριστική εξομολόγηση της πρωταθλήτριας βγήκαν και μίλησαν για κάθε είδους παρενόχληση που έχουν δεχθεί. Σεξουαλική, εργασιακή, λεκτική, σωματική, ψυχολογική.

Διαβάστε περισσότερα
No gay men in Chechnya...

Παναγιώτης Λιάκος

 

Με αυτά τα λόγια, σε συνέντευξη του σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα, το 2017, ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, περιέγραψε το κατά τα άλλα πρωτοφανές γεγονός, την πλήρη απουσία ομοφυλόφιλων ανδρών σε ένα κράτος με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ίσως η αλήθεια να είναι πιο κοντά σε αυτή την δήλωση από όσο φοβόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα
Σοφία Μπεκατώρου: Μια πρώτη νίκη ενάντια στο σεξισμό

Κωνσταντίνα Ξυνόγαλου

Η Σοφία Μπεκατώρου, η χρυσή Ολυμπιονίκης μας οδηγήθηκε στις 15 Ιανουαρίου σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση. Η λεπτομερής περιγραφή του βιασμού που υπέστη από μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας σε ηλικία μόλις 21 ετών κάνει και τον πιο δυνατό να λυγίσει.

Διαβάστε περισσότερα
Παρατηρώντας το λόγο μίσους. Πώς να αντιδράσω;

Ελισάβετ Βουδούρη
Ο λόγος μίσους μπορεί να οριστεί με ποικίλους τρόπους και να λάβει διάφορες μορφές. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για την ομιλία που όχι μόνο εκφράζει μίσος για ένα άτομο ή μία ομάδα ατόμων, αλλά συχνά ενθαρρύνει και την βίαιη αντιμετώπισή τους. Η βία αυτή στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων χαρακτηριστικών όπως η παχυσαρκία, η εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία και το φύλο – εγγενή ταυτοτικά χαρακτηριστικά τα οποία συνήθως δεν «ρυθμίζονται» από άτομα ή ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα
Τώρα, χωρίς γιατί

Σοφία Βαγιανού

Συλλογιζόμενη όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις μαρτυρίες κυρίως γυναικών στον αθλητικό, αλλά και τον καλλιτεχνικό χώρο, θέλω να πάρω θέση. Θέλω να πάρω θέση σε ένα ερώτημα που γεννήθηκε σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι το εξέφρασαν δημόσια σε σχόλια. Το ερώτημα αυτό είναι το «γιατί τώρα;», ένα ερώτημα το οποίο μπορεί φαινομενικά να ακούγεται «εύλογο», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα
Ο Τραμπ, ο Λόγος μίσους και ο αποκλεισμός του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σταμάτης Πουλακιδάκος

Έντονη συζήτηση γίνεται αναφορικά με την απόφαση ορισμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διαγράψουν τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 13 από 13: << <

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu