Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 2 από 13: << < > >>


Γυναίκες στον Αθλητισμό και στον Πρωταθλητισμό

Τζουμάκα Θεοδοσία

Σε μια εποχή που γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την εξίσωση των δύο φύλων, ο αθλητισμός φαίνεται να ακολουθεί βήματα παλαιότερων δεκαετιών. Έτσι, ο ρατσισμός αποτελεί ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανόμενου και του αθλητισμού.

Διαβάστε περισσότερα




No hate αλλά…

Δήμητρα Τσώνη

Ρίχνοντας μια μάτια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την αρνητική και σχεδόν πολεμική διάθεση που υπάρχουν στα σχόλια, αλλά και το πλήθος των υβριστικών σχολίων. Δεν θα εμβαθύνω στο περιεχόμενο των σχολίων, άλλωστε είναι πολυποίκιλο και σίγουρα δεν μπορεί να αναλυθεί τόσο απλά. Θα σταθώ ωστόσο σε κάτι που με προβληματίζει εξίσου, αν όχι και περισσότερο, στην έκφραση μίσους σαν στάση. 

Διαβάστε περισσότερα




Ο λόγος μίσους και η ενδοσχολική βία

Βασιλική Τσάλλα

Ο λόγος μίσους, αφορά στην υποτίμηση κάποιων χαρακτηριστικών ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων. Έτσι, το περιεχόμενο του λόγου μίσους μπορεί να σχετίζεται με τη φυλή / καταγωγή, τη θρησκεία, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο τους ενήλικες. Όλα τα παραπάνω, τα συναντάμε στα προαύλια και τις τάξεις σχολείων.

Διαβάστε περισσότερα




“Μίσος” απόρριψης

Βασιλική Στεργίου

Τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσεις πως δεν ενδιαφέρεσαι, και (μη χειρότερα) αν έχεις απορρίψει κι άλλους, ανοίγεται για σένα ένας κόσμος κακοποίησης και παρενόχλησης, καθώς κάποιοι άνδρες, νιώθοντας μειονεκτικά, επιλέγουν να επιτεθούν (έστω διαδικτυακά) με το χειρότερο τρόπο. Πολλές φορές είναι η μάσκα της ανωνυμίας που δίνει την ώθηση στα πυρά να είναι τόσο έντονα, ειδικά όταν η γνωριμία γίνεται μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Διαβάστε περισσότερα




Twitter: πλατφόρμα ελευθερίας ή ρητορικής μίσους;

Γιολάντα Σούπασιη

Η ελευθερία λόγου που υπάρχει στο διαδίκτυο, συχνά παρεξηγείται με την έννοια της ρητορικής του μίσους, αφού ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει χωρίς περιορισμούς οτιδήποτε σε οποιαδήποτε διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα. Τους τελευταίους μήνες, το Twitter αποτελεί επίκεντρο συζητήσεων, αφού πλέον θεωρείται από τις πλατφόρμες που «διαφυλάσσει» το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Διαβάστε περισσότερα




Το Λαϊκό Δικαστήριο των ΜΜΕ

Αγγελική Πήλιουρα

Γνωρίζοντας το “φως της δημοσιότητας” υποθέσεις προς εκδίκαση εγκλημάτων μίσους, σκανδάλων, καθώς και η ανάδειξη του κινήματος “Me too”, έφεραν στο επίκεντρο περιστατικά ρητορικής μίσους στα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να αναφέρονται με αμεροληψία και υπευθυνότητα, στα ευαίσθητα θέματα αναλαμβάνοντας την  ευθύνη, από την οποία συνοδεύονται. 

Διαβάστε περισσότερα




Telegram, έμφυλη βία και hate speech

Οικονόμου Ελένη

Πόσο καλή αντίληψη έχουμε για τη ρητορική μίσους και πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να την αναγνωρίσουμε; Ενώ μπορεί κάποιος να μη δυσκολευτεί ιδιαίτερα στο να ορίσει σε πρώτο βαθμό τι είναι ρητορική μίσους, ίσως να δυσκολευτεί στο να λάβει υπόψη όλες τις πτυχές που μπορεί να απαντηθεί αυτό το φαινόμενο. Και αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί στον ψηφιακό χώρο.

Διαβάστε περισσότερα




‘’Το φαινόμενο του Cancel Culture και λόγος μίσους στο διαδίκτυο’’

Το cancel culture αποτελεί μία εδραιωμένη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Εμμανουήλ Μακράκης

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η κριτική και η δυσαρέσκεια των πολιτών για κοινωνικά θέματα εκφράζεται κατά κόρον μέσω των ΜΚΔ. Καθημερινά χιλιάδες δημοσιεύσεις καταφέρονται εναντίον ανθρώπων καταγγέλλοντας συμπεριφορές και ‘’δικάζοντάς’’ τους.

Διαβάστε περισσότερα




Ρητορική μίσους εντός και εκτός των ποδοσφαιρικών γηπέδων

Ιάσονας Κούρτης

Ρητορική μίσους: μορφή έκφρασης λόγου που υποκινεί σε μίσος ή βία. Πλέον, είναι παντού. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Διαβάστε περισσότερα




Η σκοτεινή πλευρά της επιρροής

Πάνος Κουργιτάκος

Η άνοδος των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησε ένα νέο φαινόμενο - τους influencers (επιδραστικούς), άτομα που έχουν γίνει ισχυροί παίκτες στον κόσμο του μάρκετινγκ, με εμπορικές επωνυμίες πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί τους για να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, αυτή η νέα δύναμη και επιρροή έχει καταστήσει επίσης τους influencers στόχους ρητορικής μίσους.  

Διαβάστε περισσότερα




Η Ρητορική Μίσους στο Επίκεντρο των Φοιτητικών Εκλογών

Γιώργος Καλύβας

Οι φοιτητικές παρατάξεις εντός των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα εκφραστές ρητορικής μίσους δημιουργώντας ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο ένα κλίμα διχασμού και ανταλλάσσοντας αλλεπάλληλες προσβολές οι οποίες αγγίζουν, ουκ ολίγες φορές, τα όρια του ρατσισμού.

Διαβάστε περισσότερα




Η Σχολή του Μίσους

Δήμητρα Γκάτση

Ο λόγος μίσους είναι εκείνος που «κηρύσσει πόλεμο» με οτιδήποτε διαφορετικό. Το τίμημα της διαφορετικότητας είναι η έκφραση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού σε όλες τις μορφές του, είναι η έξαρση της βίας, είναι η απειλή ότι κάποιος δεν έχει τον ίδιο νου με εμένα. 

Διαβάστε περισσότερα




«Στην εποχή του….. « Ψόφα»!!!»

Φρειδερίκη Μπακούρου

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, η ρητορική μίσους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εν γένει το διαδίκτυο της έχουν προσδώσει μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι το πώς επηρεάζεται  ο δημόσιος διάλογος, όταν τα λογικά επιχειρήματα αντικαθίστανται από κατάρες και…. «ψοφολογίες»;;

Διαβάστε περισσότερα




«Ρητορική μίσους, κεφάλαιο: body shaming»

Το body shaming, μια μορφή ρητορικής μίσους, κυρίως κατά των γυναικών, μέσα στο διαδίκτυο. 

Μιχαέλα Αθηνιώτη

Η κοινωνία του σήμερα χωρίζει τους ανθρώπους σε διάφορες τάξεις ανάλογα με νούμερα, όπως είναι οι εισοδηματικές και οι ηλικιακές τάξεις. Ένα ακόμα νούμερο, όμως, που φαίνεται να καθορίζει τη ζωή μας, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης των άλλων απέναντί μας είναι το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά μας.

Διαβάστε περισσότερα




Διαδικτυακή Ρητορική Μίσους: Κατανόηση του Προβλήματος και Δουλειά για Λύσεις

Νίκος Αστυρακάκης

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών σχολίων, των ομοφοβικών απόψεων, των εχθρικών σχολίων κατά συγκεκριμένων ομάδων και των απειλών. Οι ενέργειες αυτές διαδίδονται μέσω διαφόρων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 2 από 13: << < > >>

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu