Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 2 από 13: << < > >>


«Στην εποχή του….. « Ψόφα»!!!»

Φρειδερίκη Μπακούρου

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, η ρητορική μίσους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εν γένει το διαδίκτυο της έχουν προσδώσει μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι το πώς επηρεάζεται  ο δημόσιος διάλογος, όταν τα λογικά επιχειρήματα αντικαθίστανται από κατάρες και…. «ψοφολογίες»;;

Διαβάστε περισσότερα
«Ρητορική μίσους, κεφάλαιο: body shaming»

Το body shaming, μια μορφή ρητορικής μίσους, κυρίως κατά των γυναικών, μέσα στο διαδίκτυο. 

Μιχαέλα Αθηνιώτη

Η κοινωνία του σήμερα χωρίζει τους ανθρώπους σε διάφορες τάξεις ανάλογα με νούμερα, όπως είναι οι εισοδηματικές και οι ηλικιακές τάξεις. Ένα ακόμα νούμερο, όμως, που φαίνεται να καθορίζει τη ζωή μας, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης των άλλων απέναντί μας είναι το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά μας.

Διαβάστε περισσότερα
Διαδικτυακή Ρητορική Μίσους: Κατανόηση του Προβλήματος και Δουλειά για Λύσεις

Νίκος Αστυρακάκης

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών σχολίων, των ομοφοβικών απόψεων, των εχθρικών σχολίων κατά συγκεκριμένων ομάδων και των απειλών. Οι ενέργειες αυτές διαδίδονται μέσω διαφόρων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Διαβάστε περισσότερα
Η ρητορική μίσους στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία

Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Η ρητορική μίσους που εμφανίζεται όλο και εντονότερα στους διαδικτυακούς κύκλους φαίνεται πως πλέον “ρυθμίζει” αποφάσεις παραγωγών, απορρίψεις σεναρίων ή ακόμα και απολύσεις ηθοποιών. Μέχρι που όμως μπορεί να γίνει ανεκτή από το σύγχρονο Χόλυγουντ αυτή η υπέρμετρη δύναμη των διαδικτυακών κοινοτήτων; 

Διαβάστε περισσότερα
Η κοινωνική αναπαραγωγή του μίσους

Ευδοκία Δανάη Ανδρονικίδου

Σχετικά πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην πλειονότητα των Δυτικών κρατών ποινικοποίηση της παράνομης και ισχυρής ρητορικής μίσους. Το παραπάνω γεγονός, συνέβαλε στην πιο συχνή χρήση έμμεσων μορφών αυτής. 

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, ένα πρόβλημα χωρίς λύση ή μήπως όχι...

Μάριος Αναστασόπουλος

Ως ρητορική μίσους μπορεί να οριστεί «κάθε δημόσιος λόγος ή άλλου είδους έκφραση που απαξιώνει πρόσωπα ή ομάδες ανθρώπων, για λόγους εθνικούς, εθνοτικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, σεξουαλικούς ή φυσικής αναπηρίας, και προκαλεί διακρίσεις εις βάρος τους ή και πράξεις βίας.

Διαβάστε περισσότερα
Η ρητορική μίσους και οι εκδοχές της

Κωνσταντίνα Κουμάνταρου

Ο «Λόγος Μίσους» διακρίνεται σε δύο μορφές: Σε Σκληρό/ άμεσο και σε Ήπιο/ έμμεσο.

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος Μίσους

Σπυριδούλα Γαντζούδη

Ο Λόγος Μίσους προσβάλλει ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως είναι το φύλο, η καταγωγή, η θρησκεία, η φυλή, η αναπηρία ή ο ερωτικός προσανατολισμός του. Επίσης ο λόγος μίσους διακρίνει, περιθωριοποιεί, και γενικότερα διώκει ό,τι διαφέρει από την κυρίαρχη νόρμα. Όσοι χρησιμοποιούν τον λόγο μίσους συχνά το ‘’δικαιολογούν’’ μέσω της ελευθερίας του λόγου. 

Διαβάστε περισσότερα
Λεκτικός σεξισμός

Αικατερίνη Γκάνιου

Κάθε λέξη έχει τις συνέπειές της, κάθε σιωπή επίσης.

Διαβάστε περισσότερα
Το Μίσος για το διαφορετικό, το Μίσος για το άλλο

Κωνσταντίνος Δεληγιωργάκης

Όταν γίνεται λόγος για τα συναισθήματα και τα πάθη των ανθρώπων έχει κανείς την εντύπωση ότι όλα έχουν ειπωθεί. Όλα είναι γνωστά και κατανοητά. Γιατί όμως συνεχίζουν να μας απασχολούν και να βρίσκονται πίσω από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και κρίσεις; 

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους: ο ρόλος της Γλωσσολογίας

Ξανθή Ριγανά

Ο λόγος μίσους είναι οι λέξεις που προσβάλλουν ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία, η φυλή, η αναπηρία ή ο ερωτικός προσανατολισμός του. Πρόκειται, δηλαδή, για ρατσιστικό λόγο που διακρίνει, περιθωριοποιεί, δαιμονοποιεί, διώκει ό,τι διαφέρει από την κυρίαρχη νόρμα.

Διαβάστε περισσότερα
Πολύχρωμα παραμύθια που φωτίζουν...τις μαύρες ψυχές!

Κωνσταντίνος Χρυσικός

Όταν η αφήγηση ενός συμπεριληπτικού Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, γίνεται αφορμή ν΄αναδειχθούν για μια ακόμη φορά τα στερεότυπα και οι βαθιές  προκαταλήψεις στην ελληνική κοινωνία, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρατσισιτικό, ομοφοβικό και μισαλλόδοξο λόγο.

Διαβάστε περισσότερα
Για τη μικρή Ελένη

Ελένη Κουτσοβαγγέλη

Η βιωματική αφήγηση της Ελένης για το λόγο μίσους που υπέστη κατά την παιδική της ηλικία.

Διαβάστε περισσότερα
Περί σεξιμού στο διαδίκτυο

Μαρία Ζάντζα

Με μια σύντομη περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα έντονο φαινόμενο που παρατηρείται στο σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο, είναι η διάχυτη ρητορική μίσους με την μορφή σεξιστικών σχολίων, κάτω από ανηρτημένο οπτικό, ακουστικό ή γραπτό υλικό.

Διαβάστε περισσότερα
Θα ρωτούσατε κάτι τέτοιο και έναν άνδρα, κύριε δημοσιογράφε;

Σοφία Τσώτσου

Αφορμή για το παρόν κείμενο υπήρξε μια -από τις πολλές- συνέντευξη, στις οποίες οι συνεντευξιαστές/δημοσιογράφοι κάνουν ακατάλληλες ερωτήσεις προς γυναίκες, τις οποίες δεν θα έκαναν αντίστοιχες σε άντρες.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 2 από 13: << < > >>

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu