Javascript must be enabled to continue!

Portal

 Page 3 of 13: << < > >>


When you realize hate speech

Δήμητρα Τσίτσια

Μέχρι πότε θα γινόμαστε ακροατές λόγου μίσους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Μέχρι πότε οι άνθρωποι θα γελοιοποιούν θέματα που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας;

Read more
On school bullying

Δήμητρα Τσακμάκη

Μια αρνητική επίδραση που καταγράφει η χώρα μας ,είναι ότι βρίσκεται υψηλά στη κατάταξη με περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Ένας στους τρεις μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δέχονται λεκτικό.

Read more
On homophobia

Επαμεινώνδας Νικολόπουλος

Είναι πολύ πιθανό κάπου να έχετε ακούσει την λέξη ομοφοβία. Τι είναι όμως η ομοφοβία; Τι μπορεί να δείχνει ο ομοφοβικός λόγος για τα άτομα που τον εκφέρουν; Πώς μπορεί να αισθάνονται αυτοί που ασκούν ομοφοβική συμπεριφορά; Ας το δούμε απλά και κατανοητά στο κείμενο που ακολουθεί.

Read more
How non-binary pronouns continue to fuel hate speech

Παύλος Νικολαϊδης

Οι μη-δυαδικές αντωνυμίες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να κάνουν την είσοδο τους στην καθημερινότητα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Παρά ταύτα, η χρήση τους συνεχίζει να γεννά αρνητικές αντιδράσεις από πολιτικούς, δημόσια πρόσωπα και απλούς χρήστες του διαδικτύου. Οι αντιδράσεις αυτές, όμως, συχνά διασχίζουν τα όρια ανάμεσα στην κριτική και τον λόγο μίσους, δημιουργώντας ένα εύπορο έδαφος για την διαιώνιση των διακρίσεων απέναντι στα άτομα με μη-δυαδικό φύλο.

Read more
Facing online hate speech

Γιώργος Κορομπίλιας

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του διαδικτύου βοηθά στην ταχύτατη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικά πολιτισμικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά, από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, δίνοντας τη δυνατότητα να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Η ανωνυμία όμως που προσφέρει το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι και η άμεση εξάπλωση του φαινομένου που ονομάζεται «Λόγος μίσους».

Read more
Never apologize for who you are

Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Το καλοκαίρι που το ποδόσφαιρο ΔΕΝ ήρθε… σπίτι, όπως αρέσκονται να λένε οι Άγγλοι φίλαθλοι σε όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος η χώρα τους. Πόσο μάλλον, όταν στο «νησί» ήρθε η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός.

Read more
Hate speech in sports media

Δημήτης Παπαδόπουλος

Η αθλητική πραγματικότητα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ελάχιστα θετικά στοιχεία και, δυστυχώς, πολλές παθογένειες.

Read more
Courage-Homophobia 1-0

Νικολέττα Νεργκούτι

Αρκετές δεκαετίες πριν ο κόσμος ονειρευόταν πως μέχρι το 2020 η κοινωνία θα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ με ιπτάμενα αμάξια και ρομπότ υπηρέτες. Εν έτη 2022 πολλά πράγματα όντως έχουν εξελιχθεί, ώστε η ζωή του ανθρώπου να είναι ευκολότερη. Πόσο όμως μια κοινωνία μπορεί να θεωρηθεί ανεπτυγμένη όταν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και ένας άνθρωπος δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την σεξουαλικότητα του;  

Read more
Don't hit me anymore...

Φίλιππος Μαργιώλης

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από το μοιραίο εκείνο βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου  κατά το οποίο ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε από μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ. Τα τελευταία λόγια του άτυχου νεαρού συγκλονίζουν.

Read more
Panhellenic shock

Παναγιώτης Λιάκος

Ένα σχόλιο για το σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα.

Read more
Hate speech at the heart of far-right ideology

Ιάσων Λαδέας

Τότε αφορούσε την προσευχή των μουσουλμάνων στη Γαλλία. Με θρασύ τόνο, αδιάλλακτο ύφος και έντονο ακροδεξιό λαϊκισμό στη φαρέτρα της, η Μαρίν Λεπέν συνέκρινε τον μουσουλμανικό πληθυσμό που προσεύχεται στο δρόμο με το καθεστώς της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η δημόσια προσευχή παραπέμπει σε μία «κατοχή εδάφους».

Read more
There's nothing to do. I'm gay. I'm sorry. Goodbye.

Χρήστος Γκοτζιάς

Είναι πλέον γνωστό πως το Κατάρ είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει το 22ο  Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον ερχόμενο Νοέμβρη. Πρώτη φορά στην ιστορία θα απολαύσουμε την κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου χειμώνα, αφού η FIFA αποφάσισε πως το ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής είναι η ιδανική τοποθεσία για την διεξαγωγή του Μουντιάλ. Ωστόσο, πολλά άσχημα δρώμενα έχουν ήδη επισκιάσει την διοργάνωση, όπως το γεγονός ότι πάνω από 6.500 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν από το 2010. Όμως εμείς θα σταθούμε σε κάτι άλλο, στην άρνηση ορισμένων ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν ομοφυλόφιλους την περίοδο του Μουντιάλ.

Read more
Seferlis and the bogeyman of political correctness

Λίλα Γεροχρήστου

Στις 3 Απριλίου μεταδόθηκε από το κανάλι του Antenna το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς του Γιώργου Σεφερλή “SUPER MAMMY", προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να ζητούν  την ακύρωση της σειράς.

Read more
Silence is complicity

Ασημίνα-Ελένη Αργυροπούλου

Τον περασμένο μήνα η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε συγκλονισμένη τις δραματικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του 14χρονου Μάκη, μαθητή από τα Σεπόλια, που βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιο του σπιτιού του.

Read more
Hate speech is a great oppressor...

Αγγελική Πιτσόλη

 

«Λόγος δυνάστης μέγας εστίν..» γράφει ο Γοργίας ο Λεοντίνος, ένας από τους πρώτους Σοφιστές, στο «Ελένης Εγκώμιον», ένα ρητορικό κείμενο, με το οποίο αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την ωραία Ελένη, που ακολούθησε τον Πάρη. 

Read more


 Page 3 of 13: << < > >>

This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu