Portal
Institutional homophobia in 2021
Μαρία Μωραϊτη
Η ομοφοβία, εν έτει 2021, στην Ελλάδα εκφράζεται ανοιχτά από επίσημα θεσμικά χείλη μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Hate speech and police brutality: Parallel ways
Νικόλας Κολυτάς
Ο λόγος μίσους είναι διάχυτος στη δημόσια σφαίρα και έχει πολλές αφετηρίες και απολήξεις. Τι γίνεται όμως όταν λόγος μίσους εκφράζεται συστηματικά από επίσημα κρατικά όργανα και συγκεκριμένα από την ελληνική αστυνομία;
AGAINST ART CENSORSHIP: Turmoil in the Greek art field
Απόστολος Μαυράκης
Ένα άρθρο αναφορικά με τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου «Λιβάνιου», περί περιορισμών στο περιεχόμενο των οπτικοακουστικών μέσων.
Lauren Boebert: Hate speech against transsexual community
Ελισάβετ Βουδούρη
Με βαθιά αντί- LGBTQ+ πνεύμα και επιθετικότητα παρουσιάστηκε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Lauren Boebert κατά την διάρκεια συζήτησης για τον νόμο ισότητας , που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία του Κολοράντο, την Τετάρτη 24/02/2021.
Do not lower to elevate
Βασιλεία Μαξακούλη
Ένα σχόλιο για την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων.
The #metoo movement in Greece and the social media comments
Μαρία Μωραΐτη
Ένα σχόλιο για τα "διχασμένα" σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το κίνημα #metoo.
The right to vaccination
Κωνσταντίνα Ξυνόγαλου
Ένα σχόλιο για τις αναπτυσσόμενες χώρες που καλούνται για μια ακόμη φορά να μείνουν στο περιθώριο καθώς τα πλούσια κράτη της Δύσης και του Βορρά τις αποκλείουν από τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19.
Condemning political hate speech
Ξένια Σαρατσιώτη
Η γλώσσα χρησιμοποιείται για την πειθώ, για τη διασκέδαση ή αποτελεί μέσο ελέγχου και επιβολής ισχύος σε μία ομάδα. Στην περίπτωση της ρητορικής μίσους ο λόγος χρησιμοποιείται ως εργαλείο επιβολής ή διατήρησης της εξουσίας.
Refugees- When difference "nurtures" hate
Γεωργία Μοσχονά
“Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις”
Accusation (shoud not be) society's best friend
Γεωργία Λουλούδη
Με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, τον Ιανουάριο του 2021, για σεξουαλική παρενόχληση, άρχισαν να αποκαλύπτονται παρόμοια περιστατικά, τόσο στο χώρο του αθλητισμού όσο και στο καλλιτεχνικό περιβάλλον. Η υποδοχή από την κοινωνία αυτών των καταγγελιών υπήρξε μπορεί να χαρακτηριστεί (τουλάχιστον) αμφίσημη, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν σκωπτικά τις εν λόγω καταγγελίες.
#metoo, the cases of men
Ευαγγελία Καραβά
Η δημόσια μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε το δρόμο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών, εντός του συντηρητικού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν και από την περίπτωση του trapper Lamanif.
Toxi masculinity on the firing squad
Νίκος Βέρρας
Βία, μίσος, κατάχρηση εξουσίας, βιασμοί, φυλετικές επιθέσεις, ρατσισμός. Ένα σκοτεινό σύμπαν που απαρτίζεται από τέτοιες λέξεις που δυστυχώς επιφέρουν και ανάλογες πράξεις πλανάται πάνω από την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να υπήρχαν όλα αυτά στο παρασκήνιο της ζωής και της καθημερινότητάς μας, όμως τον τελευταίο καιρό το σκοτεινό αυτό σύμπαν φωτίζεται από το φως της αλήθειας των θυμάτων, βγαίνοντας ανοιχτά πια να μιλήσουν για όσα κρύβονται μέσα σε μια κατά τα άλλα ηθική και θεοκρατική κοινωνία αντρών. Γιατί όμως τώρα;
Racist speech and the Greek Church
Δανάη Ελευθερόγλου
Η μεγάλη θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδας σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η ορθοδοξία αποτελεί συστατικό παράγοντα του ελληνικού έθνους, καθιστά την εκκλησία, δίχως αμφιβολία, ως έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της χώρας. Παρόλο που ο Χριστιανισμός συχνά επικαλείται την αγάπη, δεν είναι λίγες οι φορές που ιερωμένοι έχουν προβεί σε κηρύγματα μίσους -μεταξύ άλλων- κατά ομοφυλόφιλων, προσφύγων, εβραίων θεωρώντας μάλλον πως δεν υπάρχει χώρος για εκείνους στην εκκλησία.
The Greek TV and the #metoo movement
Μαρία Καπίρη
Ένα σχόλιο για την ελληνική τηλεόραση και την (υποκριτική) στάση της απέναντι στο κίνημα #metoo.
The Greek #metoo has to do with all of us
Κοραλία Ξεπαπαδέα
Ο όρος #MeToo χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο MySpace, το 2006, από την Tarana Burke, πρώην θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και νυν ακτιβίστρια.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.