Portal
The normalization of hate speech in the media
Απόστολος Μαυράκης
Αναλύοντας την υπερπροβολή και την συνεπαγόμενη κανονικοποίηση λόγων μίσους από τα μέσα ενημέρωσης.
Disabled people: people with disabilities, not special needs
Ελισάβετ Χατζή
Στα χρόνια της ψηφιακής πραγματικότητας, το κοινωνικό γίγνεσθαι βιώνεται σε δύο διαστάσεις: αυτή της απτής πραγματικότητας και αυτή του διαδικτύου. Δυστυχώς τα φαινόμενα ρατσισμού, παρενόχλησης και εκφοβισμού δεν εκλείπουν σε καμία από τις δύο διαστάσεις. Απόδειξη αυτού αποτελεί η κοινωνική αναπαράσταση των ΑμεΑ στο διαδίκτυο.
Gamification: Hate speech through gaming
Κωνσταντίνος Αρχοντάκης
Μια επισκόπηση της ανάπτυξης της ρητορικής μίσους μέσα από δημοφιλείς τίτλους παιχνιδιών.
The value of hair in the 21st century
Κορίνα Νικολοπούλου
Με αφορμή τις δηλώσεις της κυρίας Λατινοπούλου και το πρόσφατο βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και το πλήθος αρνητικών σχολίων που δέχτηκε η Έλενα Παπαρίζου για την αλλαγή στο σώμα της, γίνεται λόγος για την ψυχική δύναμη που κρύβει κάθε γυναίκα μέσα της, για το πώς τα πρότυπα ομορφιάς αναπαράγονται δίχως λογική σκέψη, αλλά και για το αντίκτυπο που έχει το body shaming σε νέους και νέες.
One football field. One chance against hatred.
Ιάσονας Θεριός
Το Μάιο του 2003 οι καρδιές χιλιάδων οπαδών της ΑΕΚ ραγίζουν την ώρα που οι μπουλντόζες κατεδαφίζουν το ιστορικό στάδιο «Νίκος Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, ο ελληνικός αθλητισμός ετοιμάζεται σιγά σιγά να υποδεχτεί το πιο νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στη χώρα. Και καθώς τα έργα για την κατασκευή του προχωράνε με πυρετώδεις ρυθμούς πλέον γίνεται ορατή μια τεράστια ευκαιρία στην μάχη κατά του γηπεδικού μίσους.
Social Media and hate speech! I will love you if you "like" me...
Αντώνης Φελλάς
Η Ρητορική Μίσους στα Social Media αναπαράγεται και ως διαδικτυακό bullying, αφού πλήθος ανθρώπων χρησιμοποιεί ως «όπλο» του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) για να πληγώσει τους άλλους! Τι κάνουν όμως τα ΜΚΔ για να προστατεύσουν τους χρήστες τους;
Hatred and abandonment: Two deadly weapons
Κλεάρτ Χύσαϊ
Η τραγική κατάληξη ενός καταπονημένου ανθρώπου - Από την φτώχεια και τα ψυχοφάρμακα της παιδικής ηλικίας στην αποδοχή αλλά και την κακοποίηση.
«Τhe beautiful game»: No place for hate
Ιάσονας Θεριός
Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Απριλίου όταν ο επίσημος λογαριασμός της Premier League στα social media δημοσίευσε ένα βίντεο του Ian Wright και του Alan Shearer να συζητούν. Όχι, οι δύο θρύλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν συζητούσαν για τα επιτεύγματα τους ή τις αναμνήσεις τους από τα γήπεδα. Ο Wright περιέγραφε στον Shearer ένα από τα μηνύματα που έλαβε εκείνο το πρωί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Ένα πραγματικά απεχθές μήνυμα το οποίο περνώντας από ένα σωρό βρισιές και προσβολές προς το πρόσωπο του άλλοτε άσσου και της οικογένειας του, που κατέληγε στο hashtag #BLDM, Βlack Lives Don’t Matter δηλαδή.
How much hate can a child take?
Ιάσονας Θεριός
Το 2021 περίπου ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως (29,7%) έχουν αναφέρει ότι δέχονται σχολικό εκφοβισμό, το ευρέως γνωστότερο bullying. Από αυτά τα παιδιά περίπου τα μισά δέχονται bullying σταθερά και επαναλαμβανόμενα, πιθανώς και σε καθημερινή βάση.
Hate speech and «no politica» in football
Γιώργος Θωμόπουλος
Η ρητορική μίσους μπορεί να εκφραστεί με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους στην εξέδρα ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το πάθος και η εκτόνωση, πολλές φορές κάνουν την κατάσταση -αναμενόμενα- ανεξέλεγκτη. Μια από αυτές τις καταστάσεις είναι η εμφάνιση πολιτικών μηνυμάτων, ειδικότερα όταν αυτά βασίζουν τον λόγο τους στη ρητορική μίσους.
Body-shaming and the "Latinopoulou" case
Γιώργος Θωμόπουλος
Δηλώσεις «βουτηγμένες» στον μισαλλόδοξο λόγο κατά του σώματος και της εμφάνισης, έχουν προκαλέσει την δημόσια κατακραυγή, καθώς ακόμα και το 2021, κάποια πράγματα δεν είναι (δυστυχώς) δεδομένα.
Online social disinhibition as latent hate speech
Αλεξάνδρα Γκνατισίν
Όταν η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο μετατρέπεται σε ασυδοσία οδηγεί στο φαινόμενο που ονομάζουμε «cyber bullying».
Asian minorities as pandemic victims
Γιώργος Μακρίδης
Έναν χρόνο μετά τις συγκλονιστικές εικόνες που έδωσαν αφορμή για να γνωρίσει όλος ο κόσμος το ακτιβιστικό κίνημα Black Lives Matter, οι Ηνωμένες Πολιτείες στιγματίζονται για ακόμη μια φορά από εγκλήματα μίσους υποκινούμενα από ρατσιστικές διακρίσεις. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκονται οι ασιατικές μειονότητες, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πανδημία COVID-19.
Rankism: Personal stories
Αθηνά Θανάση
-ΜΕΡΟΣ 2ο-
Δύο νεαρές γυναίκες αφηγούνται πώς βίωσαν τον ρατσισμό της ιεραρχίας στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Hate speech in response to ... hate speech!
Απόστολος Μαυράκης
Μία προσέγγιση στον φαύλο κύκλο του λόγου μίσους και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.