Portal
Hatred and abandonment: Two deadly weapons
Κλεάρτ Χύσαϊ
Η τραγική κατάληξη ενός καταπονημένου ανθρώπου - Από την φτώχεια και τα ψυχοφάρμακα της παιδικής ηλικίας στην αποδοχή αλλά και την κακοποίηση.
«Τhe beautiful game»: No place for hate
Ιάσονας Θεριός
Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Απριλίου όταν ο επίσημος λογαριασμός της Premier League στα social media δημοσίευσε ένα βίντεο του Ian Wright και του Alan Shearer να συζητούν. Όχι, οι δύο θρύλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν συζητούσαν για τα επιτεύγματα τους ή τις αναμνήσεις τους από τα γήπεδα. Ο Wright περιέγραφε στον Shearer ένα από τα μηνύματα που έλαβε εκείνο το πρωί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Ένα πραγματικά απεχθές μήνυμα το οποίο περνώντας από ένα σωρό βρισιές και προσβολές προς το πρόσωπο του άλλοτε άσσου και της οικογένειας του, που κατέληγε στο hashtag #BLDM, Βlack Lives Don’t Matter δηλαδή.
How much hate can a child take?
Ιάσονας Θεριός
Το 2021 περίπου ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως (29,7%) έχουν αναφέρει ότι δέχονται σχολικό εκφοβισμό, το ευρέως γνωστότερο bullying. Από αυτά τα παιδιά περίπου τα μισά δέχονται bullying σταθερά και επαναλαμβανόμενα, πιθανώς και σε καθημερινή βάση.
Hate speech and «no politica» in football
Γιώργος Θωμόπουλος
Η ρητορική μίσους μπορεί να εκφραστεί με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους στην εξέδρα ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το πάθος και η εκτόνωση, πολλές φορές κάνουν την κατάσταση -αναμενόμενα- ανεξέλεγκτη. Μια από αυτές τις καταστάσεις είναι η εμφάνιση πολιτικών μηνυμάτων, ειδικότερα όταν αυτά βασίζουν τον λόγο τους στη ρητορική μίσους.
Body-shaming and the "Latinopoulou" case
Γιώργος Θωμόπουλος
Δηλώσεις «βουτηγμένες» στον μισαλλόδοξο λόγο κατά του σώματος και της εμφάνισης, έχουν προκαλέσει την δημόσια κατακραυγή, καθώς ακόμα και το 2021, κάποια πράγματα δεν είναι (δυστυχώς) δεδομένα.
Online social disinhibition as latent hate speech
Αλεξάνδρα Γκνατισίν
Όταν η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο μετατρέπεται σε ασυδοσία οδηγεί στο φαινόμενο που ονομάζουμε «cyber bullying».
Asian minorities as pandemic victims
Γιώργος Μακρίδης
Έναν χρόνο μετά τις συγκλονιστικές εικόνες που έδωσαν αφορμή για να γνωρίσει όλος ο κόσμος το ακτιβιστικό κίνημα Black Lives Matter, οι Ηνωμένες Πολιτείες στιγματίζονται για ακόμη μια φορά από εγκλήματα μίσους υποκινούμενα από ρατσιστικές διακρίσεις. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκονται οι ασιατικές μειονότητες, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πανδημία COVID-19.
Rankism: Personal stories
Αθηνά Θανάση
-ΜΕΡΟΣ 2ο-
Δύο νεαρές γυναίκες αφηγούνται πώς βίωσαν τον ρατσισμό της ιεραρχίας στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Hate speech in response to ... hate speech!
Απόστολος Μαυράκης
Μία προσέγγιση στον φαύλο κύκλο του λόγου μίσους και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Immigration: The continuing legitimation of a long-standing hate rhetoric towards immigrants
Κλεάρτ Χύσαϊ
Μια επισκόπηση των θεσμικών και μη εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες ως προς την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
Aphrodite Latinopoulou: Which are the acceptable beauty standards?
Μαγδαληνή Δρίβα
Με αφορμή το βίντεο που ανήρτησε στα social media η νομικός Αφροδίτη Λατινοπούλου, πολύς κόσμος ξεσηκώθηκε και αντέδρασε για τα κατασκευασμένα πρότυπα ομορφιάς. Η εν λόγω κυρία μετέπειτα δυσφημίστηκε, δέχτηκε απειλές, ενώ κατηγορήθηκε για μισογυνισμό και για μεσαιωνικές απόψεις.
Rankism: Somebodies & Nobodies
Αθηνά Θανάση
Rankism. «Καταχρηστική, διακριτική ή εκμεταλλευτική συμπεριφορά απέναντι σε άτομα που έχουν λιγότερη δύναμη λόγω της χαμηλότερης κατάταξής τους σε μια συγκεκριμένη ιεραρχία».
Hate speech and social polarization on vaccination
Γιώργος Θωμόπουλος
O εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα προχωρά καθημερινά με γοργούς ρυθμούς. Η κανονικότητα (όσο θα μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι) επιστρέφει με σταδιακά βήματα. Στόχος είναι το φθινόπωρο, όπου αναμένεται μια νέα έξαρση του ιού (το λεγόμενο «τέταρτο» κύμα), η χώρα μας να έχει χτίσει ένα «τείχος ανοσίας».
Inclusive benches
Αθηνά Θανάση
Μπορεί ένα παγκάκι να σε κάνει να αισθανθείς άβολα; Υπάρχουν σεξιστικά παγκάκια; Τα παγκάκια μπορούν να είναι μοναχικά ή κοινωνικά, να αποκλείουν ή να συμπεριλαμβάνουν.
Alt-Right: Next-door racism
Παναγιώτης Λιάκος
Μια μικρή παρουσίαση του κοινωνικό-πολιτικού φαινομένου της προηγούμενης δεκαετίας.


This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.