Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 1 από 7: > >>


Λόγος μίσους στην Eurovision

Απόλλων Στρατής-Διαμαντής

 

Για ακόμη μία χρονιά η αντισυμβατικότητα ακουσμάτων και εμφάνισης έπαιξε το ρόλο της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, δίνοντας τη νίκη στους Måneskin. Η περίπτωσή τους όμως δεν αποτελεί, όπως στην περίπτωση της Conchita Wurst, μία ξεκάθαρη δήλωση απέναντι στην ομοφοβία. Τότε μιλούσαμε για τη συμμετοχή ενός ατόμου της LGBTQ+ κοινότητας στο μεγαλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μια δήλωση. Οι Måneskin, ωστόσο, δεν αποτελούν συγκρότημα τα μέλη του οποίου έχουν κάνει οποιαδήποτε δήλωση περί διαφορετικής της straight σεξουαλικότητας, με τον frontman του συγκροτήματος να συστήνει μάλιστα στο κοινό την αρραβωνιαστικιά του.

Διαβάστε περισσότερα
Η δύναμη της ζυγαριάς απέναντι στην επιτυχία

Ευαγγελία Γκιόξη

 

Πώς ερμηνεύεται το γυναικείο σώμα στο χώρο του θεάματος από τους χρήστες του διαδικτύου και κατά πόσο μια γυναίκα έχει το 2021 το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο σώμα της; Τι μας μαθαίνει η περίπτωση της Έλενας Παπαρίζου, που κρίθηκε αυστηρά για την αύξηση του αριθμού στη ζυγαριά της;

Διαβάστε περισσότερα
Βαφτίζοντας την δολοφονία, επανεκπαίδευση

Παναγιώτης Λιάκος

 

Ένα σχόλιο για τις διώξεις των Ουιγούρων από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Διαβάστε περισσότερα
Η κατασκευή του μίσους & η παρακίνηση σε βία στον προπαγανδιστικό Λόγο

Ιωάννα Ρούγα

 

Ποια στοιχεία ενός δημόσιου Λόγου τον καθιστούν επικίνδυνο; Μια ψυχολογική προσέγγιση της ρητορικής μίσους ως κομμάτι της προπαγάνδας.

Διαβάστε περισσότερα
Και επισήμως... ανεπίσημα

Απόστολος Μαυράκης

 

Τι συμβαίνει όταν ακόμα και οι επίσημοι θεσμοί αγνοούν την επικινδυνότητα των διακρίσεων, αφήνοντας παράλληλα τα δικαιώματα πολλών ατόμων... ανεπίσημα;

Διαβάστε περισσότερα
Αύξηση Ρητορικής Μίσους λόγω της πανδημίας Ποια μάσκα κρύβεται πίσω από την οθόνη;

Αντώνης Φελλάς

 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε ένα «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και κινδυνολογίας».

Διαβάστε περισσότερα
Τα παιδιά και η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Ελισάβετ Χατζή

 

Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία πλέον, έχουν εξοικειωθεί με την χρήση του διαδικτύου και των social media. Οι πιθανότητες του να έρθουν αντιμέτωπα ή ακόμα και να εκφράσουν ρητορική μίσους αυξάνονται σημαντικά αν δεν έχουν λάβει σωστή καθοδήγηση από τους γονείς ή και τους εκπαιδευτικούς τους.

Διαβάστε περισσότερα
Είμαστε όλοι ιμπελιστές;

Ιωάννα-Μαρία Μπέκα

 

Η κοινωνία μας είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τις κοινωνικές νόρμες και το «φυσιολογικό».

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική Μίσους: White Supremacy

Δέσποινα Μαστρογιάννη

 

Ο όρος Λευκή Υπεροχή (White Supremacy) αναφέρεται στη ρατσιστική ιδεολογία εθνικιστικών ομάδων σχετικά με τη φυλετική υπεροχή των λευκών ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν τη ρητορική μίσους ως μέσο για τη διάδοση της ιδεολογίας τους και άρα τη διασφάλιση της ύπαρξής τους, αλλά και ως εργαλείο για την προώθηση των σκοπών τους, την προτροπή σε βίαιες ενέργειες εναντίον κυρίως, μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα
Εσωτερικευμένος μισογυνισμός: Λόγος Μίσους μεταξύ γυναικών

Αλεξάνδρα Γκνατισίν

 

Οι αναχρονιστικές απόψεις της κυρίας Λατινοπούλου περί ανθρώπινης φύσης ως το απτό παράδειγμα της επιβίωσης του μισογυνισμού και της εκδήλωσης επιθετικότητας απέναντι σε κοινωνικά ανεκτικούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα
Πλατφόρμες καταγγελίας cyberbullying: διαμεσολαβητές για την αντιμετώπιση περιστατικών εκφοβισμού και παρενόχλησης στο διαδίκτυο

Ιωάννα Ρούγα

 

Η νέα πρωτοβουλία ενός δικηγόρου από το Αμβούργο της Γερμανίας ως απάντηση στο φαινόμενο του cyberbullying στρέφει ξανά την προσοχή μας σε ένα πρόβλημα παλιό, αλλά με συνεχώς αυξανόμενους τρόπους εκδήλωσης

Διαβάστε περισσότερα
Δικαιοσύνη στα χρόνια του πληκτρολογίου

Ιωάννα-Μαρία Μπέκα

 

Το διαδίκτυο είναι δίαυλος επικοινωνίας, γνωριμίας, διάδοσης νέων και ειδήσεων. Ειδικότερα, με την πανδημία να ταλανίζει τις ζωές μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το διαδίκτυο ήταν μια διαφυγή, μια ακίνδυνη στενή επαφη με ανθρώπους χωρίς μάσκες. Όμως το πληκτρολόγιο και οι οθόνες οικειοποιήθηκαν από όλους μας και το μέτρο χάθηκε. Πλέον η άποψη γίνεται επίθεση, οι συμβουλές γίνονται κριτική και οι εικασίες γίνονται αδιάσειστα γεγονότα.

Διαβάστε περισσότερα
Cyber-bullying: Οι μαχητές του πληκτρολογίου

Κλεάρτ Χύσαϊ

 

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες και η εισχώρηση της στις ζωές των χρηστών, έχει πλεονεκτήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να απαριθμήσει κανείς. Το ίδιο δύσκολα μετρήσιμοι είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους: Αντισημιτισμός

Δέσποινα Μαστρογιάννη

 

Ο αντισημιτισμός είναι η έκφραση μιας αρνητικά προκατειλημμένης αντίληψης ή του μίσους εναντίων των Εβραίων ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και εναντίον οποιασδήποτε μορφής ιδιοκτησίας, ιστορίας, συμβόλων, θεσμών και τόπων λατρείας της εβραϊκής κοινότητας.

 

Διαβάστε περισσότερα
Κύριε, ο Αχμέτ δεν είναι καλό παιδί;

Μαρία Κεραμιανού

 

Το κακό, το μίσος, η ζήλια, ο φθόνος είναι πολλές φορές που υπερισχύουν του καλού, του αγνού, της ευαισθησίας, της αθωότητας, της λαχτάρας, της αισιοδοξίας, της αγάπης για το συνάνθρωπο, για τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 1 από 7: > >>

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu