Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 1 από 13: > >>


Η Σκιά της Ρητορικής Μίσους: Ο Αντίπαλος της Δικαιοσύνης και ο Ρόλος των Δικηγόρων

Μαρκουλή Δέσποινα

Στον παράδεισο της δικαιοσύνης, η ρητορική μίσους είναι ένας σκοτεινός ύποπτος που απειλεί τις βάσεις του δικαίου και της ισότητας. Σε έναν κόσμο όπου η αντίθετη άποψη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της νομικής σκέψης, η επιδημία της ρητορικής μίσους μπορεί να διαλύσει τον διάλογο και να διαιωνίσει τον αδιέξοδο της διαμάχης.

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική Μίσους και Τεχνητή Νοημοσύνη στο Διαδίκτυο

Άννα Ευθυμίου

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της ψηφιακής εποχής. Η έκταση και η ταχύτητα διάδοσης του λόγου μίσους στα κοινωνικά δίκτυα και στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι πρωτόγνωρη. Η τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο αυτό, παίζει διττό ρόλο: από τη μία πλευρά, βοηθά στην ανίχνευση και καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και από την άλλη, μπορεί να συμβάλλει στην εξάπλωσή της μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την προώθηση περιεχομένου.

Διαβάστε περισσότερα
Η επεισοδιακή εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στην φετινή Eurovision και η κάλυψή της απ’ τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ

Χρήστος - Νικόλαος Λαβρεντιάδης

Ένα επίκαιρο ζήτημα το οποίο φαίνεται να μονοπωλεί τόσο στην εγχώρια, όσο και στην διεθνή επικαιρότητα αποτελεί το τελευταίο διάστημα με ολοένα και περισσότερες προεκτάσεις, η  αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της ερμηνεύτριας  Μαρίνας Σάττι, η οποία κατά την διάρκεια διεξαγωγής της προκαθορισμένης συνέντευξης τύπου στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, φαίνεται να χασμουριόταν απαξιωτικά στην συνέντευξη τύπου της Eden Golan, εκπροσώπου του Ισραήλ. Το ολιγόλεπτο απόσπασμα που διέρρευσε  προκάλεσε με την σειρά του πληθώρα καυστικών και υποτιμητικών σχολίων εναντίον της ίδιας, κυρίως από σχολιαστές διαφόρων εγχώριων πάνελ εκπομπών και όχι μόνο.

Διαβάστε περισσότερα
Το δηλητήριο του ελληνικού ποδοσφαίρου και η διαχρονικά λάθος ερμηνεία στα λόγια του Μπιλ Σάνκλι

Ραφαήλ Κλαριδόπουλος

Ένα από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά quotes ανήκει στον Μπιλ Σάνκλι, Σκωτσέζο ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή που λατρεύτηκε όσο βρισκόταν στον πάγκο της Λίβερπουλ. Ο Μπιλ είχε δηλώσει πως διαφωνεί με όσους θεωρούν πως το ποδόσφαιρο είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου διότι όπως πίστευε ο ίδιος είναι κάτι πολύ, πολύ πιο σημαντικό. Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε χαθεί στην μετάφραση παρερμηνεύοντας τα λόγια του και δίνοντάς τους μία πιο κυριολεκτική και αρρωστημένη χροιά στον βωμό της τοξικότητας και του φανατισμού.

Διαβάστε περισσότερα
Ο «πολιτισμός» ως πηγή βίας

Μυρσίνη Θεοδωρίδου 

Η ρητορική μίσους που διακινείται μέσω της μουσικής τραπ είναι προβληματική, λόγω της ευρείας διάδοσής της και της αποδοχής της από τα νεότερα άτομα. Έτσι, η τέχνη και ο πολιτισμός καταλήγουν να μην αποτελούν μία ειρηνοποιό ταύτιση, αλλά να διακινούν μίσος και επιθετικότητα. Ο Φρόιντ στο έργο του Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας (1930), ελπίζει, όπως όλοι μας, ότι ο έρωτας θα καταφέρει να υπερνικήσει την ενόρμηση θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα
Λέξεις ή Όπλα;

Βασιλική Μακαντάση

Με κάθε μας ενέργεια, κάθε κοινωνική ανάρτηση και κάθε συνομιλία στο διαδίκτυο, είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε ένα πιο ασφαλές, φιλικό και ανοιχτό περιβάλλον για όλους. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ας στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όχι άλλο μίσος στο διαδίκτυο.

Εσύ πως θα κάνεις την διαφορά, σήμερα;

 

Διαβάστε περισσότερα
Λαϊκά δικαστήρια: όταν γινόμαστε αυτό που αποδοκιμάζουμε

Απόστολος Λάλος

Υπόθεση Ρούλας Πισπιρίγκου, σκάνδαλο Κολωνού, Κιβωτός του Κόσμου, Άλλος Άνθρωπος. Μια σειρά ζητημάτων του αστυνομικού ρεπορτάζ που κέντρισε το ενδιαφέρον των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα την τελευταία διετία, μα πάνω απ’ όλα απασχόλησαν και εν μέρει απασχολούν ακόμα την κοινή γνώμη. Ωστόσο, τα παραπάνω έχουν ένα ιδιαίτερο κοινό γνώρισμα: προτού οι υποθέσεις αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης από την ελληνική Δικαιοσύνη, υπήρχε ετυμηγορία από δημοσιογράφους, τηλεοπτικούς σχολιαστές και χιλιάδες ανθρώπους, τόσο (κυρίως) στα Κοινωνικά Δίκτυα, όσο και σε δια ζώσης «λαϊκά δικαστήρια».

 

Διαβάστε περισσότερα
Ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις στον κόσμο του αθλητισμού!

Αναστασία Τσουμή

Ο κόσμος του αθλητισμού ενώνει όλους τούς ανθρώπους και η ρητορική μίσους δεν έχει θέση σε αυτόν. Είμαστε όλοι κάτοικοι μιας κοινής οικουμένης και κανείς δεν πρέπει να κρίνεται κατ’αυτόν τον τρόπο ούτε για τις ικανότητές του και πάνω από όλα ούτε για την καταγωγή και τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του. Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που μας ενώνει και μας ευχαριστεί όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Διαβάστε περισσότερα
Ποιους εξυπηρετεί η ρητορική μίσους στην εποχή της πολιτικής ορθότητας;

Θόδωρος Θερμός

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια επιβάλλει την αντίσταση απέναντι στην καταπίεση. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι προκειμένου να υπάρξει γεφύρωση του δίπολου θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις υπέρ του λόγου που ωθεί και διατηρεί κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο. Το ζητούμενο είναι η υπέρβαση του δίπολου, ώστε οι πολίτες να ξαναβρούν νόημα και ελπίδα στον διάλογο, να επιδιώξουν να συμμετάσχουν και πάλι στην πολιτική ζωή, και με συμπεριληπτικούς όρους να επιτύχουν έναν ικανοποιητικό βαθμό συναίνεσης, η οποία στη συνέχεια θα εκφραστεί και πολιτικά. 

Διαβάστε περισσότερα
Η ρητορική μίσους στο πλαίσιο του διαδικτύου

Θεοφιλία Ψαθά

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αποτελεί σοβαρό και σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη δράση από κυβερνήσεις, τεχνολογικές εταιρείες, και την κοινωνία στο σύνολο της. Με συντονισμένες προσπάθειες, είναι δυνατόν να περιοριστεί η διάδοση του μίσους και να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές και φιλικό διαδικτυακό περιβάλλον για όλους.

Διαβάστε περισσότερα
Οι σταυροφόροι της ελληνικής οικογένειας και ο ανεξέλεγκτος λόγος μίσους τους

Γιώργος Κρητικός

Ο ανεξέλεγκτος λόγος μίσους τους μπορεί να σκοτώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά (αλλά η ξεκάθαρη παρακίνηση σε βία για κάποιους δεν είναι τόσο ξεκάθαρη σε αυτές τις περιπτώσεις).Έτσι γιατί η «υγιής Ελληνική Οικογένεια» έχει καταντήσει πλέον πλήρως καταπιεστική, έτσι γιατί η εκφορά της ρατσιστικής σου «άποψης» είναι ξεκάθαρα εκφορά λόγου μίσους, έτσι γιατί τα αστεία για τους ομοφυλόφιλους δεν είναι πλέον αστεία, έτσι γιατί ο “A-male” έχει πλέον πεθάνει, έτσι γιατί ο κόσμος ευτυχώς (και όχι ή δυστυχώς που προσθέτουν κάποιοι) προχωρά.

Διαβάστε περισσότερα
Η ρητορική μίσους στον αθλητισμό ως υπαίτια της οπαδικής βίας

Ελένη Μπορομπόκα

Ο χώρος του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια τείνει όλο και περισσότερο να συνδέεται με την οπαδική βία. Πολλά τα περιστατικά βίας, οι παράνομες οργανώσεις, οι λεκτικές εκφράσεις που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο.

Διαβάστε περισσότερα
Η τοξικότητα στον Ελληνικό αθλητισμό και η ευθύνη των ομάδων και των ΜΜΕ

Κωνσταντίνος Ζαρμπώνης

Ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό, είναι η τοξικότητα την οποία έχει σε όλα τα επίπεδα. Μία ματιά να ρίξουμε στα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) και θα καταλάβουμε πάρα πολλά. Η οπαδική βία, ο φανατισμός αλλά και πολλά ακόμη κλονίζουν τον αθλητισμό στην χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα
Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Μυρτώ Χριστοδουλιά

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο είναι ένα πολύπλευρο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο το οποίο προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών παραγόντων. 

Διαβάστε περισσότερα
Έχει φύλο η ρητορική μίσους;

Ελευθερία Βασιλάκη

«Το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο» είναι πώς μπορεί να εξηγηθεί ο σεξισμός. Οι διακρίσεις σε βάρος του θεωρούμενου κατώτερου φύλου συχνά έχουν τις ρίζες τους στα παραδοσιακά στερεότυπα για το φύλο. Αν και η "σεξιστική ρητορική μίσους" δεν είναι αναγνωρισμένος νομικός όρος, υπάρχουν νομικά έγγραφα που ενθαρρύνουν την ενσωμάτωσή της.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 1 από 13: > >>

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu