Portal
Βαφτίζοντας την δολοφονία, επανεκπαίδευση
Παναγιώτης Λιάκος
Ένα σχόλιο για τις διώξεις των Ουιγούρων από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Η κατασκευή του μίσους & η παρακίνηση σε βία στον προπαγανδιστικό Λόγο
Ιωάννα Ρούγα
Ποια στοιχεία ενός δημόσιου Λόγου τον καθιστούν επικίνδυνο; Μια ψυχολογική προσέγγιση της ρητορικής μίσους ως κομμάτι της προπαγάνδας.
Και επισήμως... ανεπίσημα
Απόστολος Μαυράκης
Τι συμβαίνει όταν ακόμα και οι επίσημοι θεσμοί αγνοούν την επικινδυνότητα των διακρίσεων, αφήνοντας παράλληλα τα δικαιώματα πολλών ατόμων... ανεπίσημα;
Αύξηση Ρητορικής Μίσους λόγω της πανδημίας Ποια μάσκα κρύβεται πίσω από την οθόνη;
Αντώνης Φελλάς
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε ένα «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και κινδυνολογίας».
Τα παιδιά και η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο
Ελισάβετ Χατζή
Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία πλέον, έχουν εξοικειωθεί με την χρήση του διαδικτύου και των social media. Οι πιθανότητες του να έρθουν αντιμέτωπα ή ακόμα και να εκφράσουν ρητορική μίσους αυξάνονται σημαντικά αν δεν έχουν λάβει σωστή καθοδήγηση από τους γονείς ή και τους εκπαιδευτικούς τους.
Είμαστε όλοι ιμπελιστές;
Ιωάννα-Μαρία Μπέκα
Η κοινωνία μας είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τις κοινωνικές νόρμες και το «φυσιολογικό».
Ρητορική Μίσους: White Supremacy
Δέσποινα Μαστρογιάννη
Ο όρος Λευκή Υπεροχή (White Supremacy) αναφέρεται στη ρατσιστική ιδεολογία εθνικιστικών ομάδων σχετικά με τη φυλετική υπεροχή των λευκών ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν τη ρητορική μίσους ως μέσο για τη διάδοση της ιδεολογίας τους και άρα τη διασφάλιση της ύπαρξής τους, αλλά και ως εργαλείο για την προώθηση των σκοπών τους, την προτροπή σε βίαιες ενέργειες εναντίον κυρίως, μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων.
Εσωτερικευμένος μισογυνισμός: Λόγος Μίσους μεταξύ γυναικών
Αλεξάνδρα Γκνατισίν
Οι αναχρονιστικές απόψεις της κυρίας Λατινοπούλου περί ανθρώπινης φύσης ως το απτό παράδειγμα της επιβίωσης του μισογυνισμού και της εκδήλωσης επιθετικότητας απέναντι σε κοινωνικά ανεκτικούς και προοδευτικούς ανθρώπους.
Πλατφόρμες καταγγελίας cyberbullying: διαμεσολαβητές για την αντιμετώπιση περιστατικών εκφοβισμού και παρενόχλησης στο διαδίκτυο
Ιωάννα Ρούγα
Η νέα πρωτοβουλία ενός δικηγόρου από το Αμβούργο της Γερμανίας ως απάντηση στο φαινόμενο του cyberbullying στρέφει ξανά την προσοχή μας σε ένα πρόβλημα παλιό, αλλά με συνεχώς αυξανόμενους τρόπους εκδήλωσης
Δικαιοσύνη στα χρόνια του πληκτρολογίου
Ιωάννα-Μαρία Μπέκα
Το διαδίκτυο είναι δίαυλος επικοινωνίας, γνωριμίας, διάδοσης νέων και ειδήσεων. Ειδικότερα, με την πανδημία να ταλανίζει τις ζωές μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το διαδίκτυο ήταν μια διαφυγή, μια ακίνδυνη στενή επαφη με ανθρώπους χωρίς μάσκες. Όμως το πληκτρολόγιο και οι οθόνες οικειοποιήθηκαν από όλους μας και το μέτρο χάθηκε. Πλέον η άποψη γίνεται επίθεση, οι συμβουλές γίνονται κριτική και οι εικασίες γίνονται αδιάσειστα γεγονότα.
Cyber-bullying: Οι μαχητές του πληκτρολογίου
Κλεάρτ Χύσαϊ
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες και η εισχώρηση της στις ζωές των χρηστών, έχει πλεονεκτήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να απαριθμήσει κανείς. Το ίδιο δύσκολα μετρήσιμοι είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.
Λόγος μίσους: Αντισημιτισμός
Δέσποινα Μαστρογιάννη
Ο αντισημιτισμός είναι η έκφραση μιας αρνητικά προκατειλημμένης αντίληψης ή του μίσους εναντίων των Εβραίων ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και εναντίον οποιασδήποτε μορφής ιδιοκτησίας, ιστορίας, συμβόλων, θεσμών και τόπων λατρείας της εβραϊκής κοινότητας.
Κύριε, ο Αχμέτ δεν είναι καλό παιδί;
Μαρία Κεραμιανού
Το κακό, το μίσος, η ζήλια, ο φθόνος είναι πολλές φορές που υπερισχύουν του καλού, του αγνού, της ευαισθησίας, της αθωότητας, της λαχτάρας, της αισιοδοξίας, της αγάπης για το συνάνθρωπο, για τη ζωή.
Θάλαμος αντήχησης Λόγου μίσους
Αλεξάνδρα Γκνατισίν
Γιατί παρατηρείται η διαδικτυακή επιθετικότητα μεταξύ των θαλάμων αντήχησης (echo chambers); Για να απαντήσουμε εξετάζουμε το φαινόμενο υπό το πρίσμα της επιθυμίας υπερίσχυσης της προσωπικής άποψης έναντι της διαφορετικής, καθώς η δεύτερη συχνά απορρίπτεται βάσει της προκατάληψης της επιβεβαίωσης (confirmation bias). Οι έννοιες αυτές, σε συνδυασμό με αυτή της φιλτραρισμένης φούσκας (filter bubble), κατακερματίζουν το κοινό ιδιώς όσον αφορά την ενημέρωση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ρητορική μίσους, εσωτερικευμένος μισογυνισμός και κοινωνική πίεση στην εικόνα του γυναικείου σώματος
Ξένια Σαρατσιώτη
Επηρεάζει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την εικόνα του σώματος των γυναικών; Πώς ασκείται κριτική δημιουργώντας αρνητικά συναισθήματα για την αυτοπεποίθηση του σώματος και την αντίληψη της εικόνας ενός ανθρώπου;


Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.