Javascript must be enabled to continue!

Portal

 Page 2 of 11: << < > >>


Courage-Homophobia 1-0

Νικολέττα Νεργκούτι

Αρκετές δεκαετίες πριν ο κόσμος ονειρευόταν πως μέχρι το 2020 η κοινωνία θα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ με ιπτάμενα αμάξια και ρομπότ υπηρέτες. Εν έτη 2022 πολλά πράγματα όντως έχουν εξελιχθεί, ώστε η ζωή του ανθρώπου να είναι ευκολότερη. Πόσο όμως μια κοινωνία μπορεί να θεωρηθεί ανεπτυγμένη όταν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και ένας άνθρωπος δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την σεξουαλικότητα του;  

Read more
Don't hit me anymore...

Φίλιππος Μαργιώλης

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από το μοιραίο εκείνο βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου  κατά το οποίο ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε από μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ. Τα τελευταία λόγια του άτυχου νεαρού συγκλονίζουν.

Read more
Panhellenic shock

Παναγιώτης Λιάκος

Ένα σχόλιο για το σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα.

Read more
Hate speech at the heart of far-right ideology

Ιάσων Λαδέας

Τότε αφορούσε την προσευχή των μουσουλμάνων στη Γαλλία. Με θρασύ τόνο, αδιάλλακτο ύφος και έντονο ακροδεξιό λαϊκισμό στη φαρέτρα της, η Μαρίν Λεπέν συνέκρινε τον μουσουλμανικό πληθυσμό που προσεύχεται στο δρόμο με το καθεστώς της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η δημόσια προσευχή παραπέμπει σε μία «κατοχή εδάφους».

Read more
There's nothing to do. I'm gay. I'm sorry. Goodbye.

Χρήστος Γκοτζιάς

Είναι πλέον γνωστό πως το Κατάρ είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει το 22ο  Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον ερχόμενο Νοέμβρη. Πρώτη φορά στην ιστορία θα απολαύσουμε την κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου χειμώνα, αφού η FIFA αποφάσισε πως το ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής είναι η ιδανική τοποθεσία για την διεξαγωγή του Μουντιάλ. Ωστόσο, πολλά άσχημα δρώμενα έχουν ήδη επισκιάσει την διοργάνωση, όπως το γεγονός ότι πάνω από 6.500 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν από το 2010. Όμως εμείς θα σταθούμε σε κάτι άλλο, στην άρνηση ορισμένων ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν ομοφυλόφιλους την περίοδο του Μουντιάλ.

Read more
Seferlis and the bogeyman of political correctness

Λίλα Γεροχρήστου

Στις 3 Απριλίου μεταδόθηκε από το κανάλι του Antenna το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς του Γιώργου Σεφερλή “SUPER MAMMY", προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να ζητούν  την ακύρωση της σειράς.

Read more
Silence is complicity

Ασημίνα-Ελένη Αργυροπούλου

Τον περασμένο μήνα η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε συγκλονισμένη τις δραματικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του 14χρονου Μάκη, μαθητή από τα Σεπόλια, που βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιο του σπιτιού του.

Read more
Hate speech is a great oppressor...

Αγγελική Πιτσόλη

 

«Λόγος δυνάστης μέγας εστίν..» γράφει ο Γοργίας ο Λεοντίνος, ένας από τους πρώτους Σοφιστές, στο «Ελένης Εγκώμιον», ένα ρητορικό κείμενο, με το οποίο αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την ωραία Ελένη, που ακολούθησε τον Πάρη. 

Read more
Fake profiles in social media hide hate speech

Αγγελική Πιτσόλη

 

Το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε αρχές του 2021, έφερε αλυσιδωτές αποκαλύψεις για σεξουαλική και λεκτική βία και παρενόχληση στο χώρο του αθλητισμού, σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης instagram, twitter, facebook, μέσα από αληθινά αλλά και ψεύτικα προφίλ, εκφράστηκαν με λόγο μίσους και απαξίωσης. Το ίδιο συνέβη και στα επίμαχα άρθρα των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπου οι αναγνώστες με σχόλια συμμετείχαν ενεργά εκφράζοντας τη γνώμη τους.

Read more
Hate speech is an act of oppression and subordination

Αγγελική Πιτσόλη

 

Η επιστήμη της γλωσσολογίας μελετάει την ανθρώπινη γλώσσα και επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για τη φύση, τη δομή και τη σχέση της γλώσσας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, καθώς και τη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία. Ο λόγος μίσους αποτελεί ένα κατασκευασμένο γλωσσικό προϊόν από ένα πομπό, με σκοπό να επηρεάσει δυσμενώς έναν ή πολλούς αποδέκτες τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε ηθικό επίπεδο.

Read more
Coronavirus deniers

Άννα Αλκινόη Κωστάκη

 

Η πανδημία του κορωνοϊού μαστίζει τον πλανήτη μας ήδη από τις αρχές του προηγούμενου έτους. Οι ρυθμοί ζωής που γνωρίζαμε έχουν αλλάξει ριζικά και εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε και μια νέα πρόκληση κάθε φορά, με γνώμονα την ασφάλεια μας.

Read more
Freedom of decision in response to "life protection"

Δήμητρα Δαγρέ

 

Ένα κείμενο για την ελευθερία των αποφάσεων που θα έπρεπε να έχουν οι γυναίκες σε όλες τις χώρες του κόσμου σχετικά με το σώμα τους και τις αμβλώσεις.

Read more
An answer to hate speech and racism

Άννα Αλκινόη Κωστάκη

 

Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά νερά τον περασμένο Μάιο, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και τις αρμόδιες αρχές. 

Read more
Who decides?

Δήμητρα Δαγρέ

 

Ένα κείμενο για την ρητορική μίσους που ασκείται κυρίως στις γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά. Οι διαφορές ανάμεσα στις περιπτώσεις του δεν θέλω και δεν μπορώ και η κριτική που ασκείται και στις δύο περιπτώσεις.     

Read more
Remove this term anyway. Wasn't she a human being?

Παναγιώτης Λιάκος

 

Το να παίζεις με τις λέξεις έχει πλάκα, ειδικά όταν δεν ξέρεις τι λες.

Read more


 Page 2 of 11: << < > >>

This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu