Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 3 από 10: << < > >>


Ρητορική μίσους στο τηλεοπτικό πεδίο

Χρυσάνθη Μαρία Κοκκίνου

 

Λίγα λόγια για τη ρητορική μίσους σε ζωντανά προγράμματα της τηλεόρασης.

Διαβάστε περισσότερα
Για όλες τις Δήμητρες

Ιωάννα-Μαρία Μπέκα

 

Σε ένα κόσμο τόσο τυποποιημένο, που οι μοναδικοί άνθρωποι είναι σαν μια όαση σε έρημο, που η καλοσύνη έχει εκλείψει και όλοι βιάζονται να πάνε κάπου, άνθρωποι ξεχωριστοί σαν τη Δήμητρα Καλογιάννη πρέπει να προστατεύονται και όχι να περιθωριοποιούνται.

Διαβάστε περισσότερα
Οι θετικές επιρροές του body positivity μέσα ένα λανθασμένο μήνυμα

Μυρτώ Κανάκη

 

Οι θετικές επιρροές του body positivity μέσα από το λανθασμένο μήνυμα της Λατινοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική Μίσους και φόροι τιμής στο ποδόσφαιρο

Γιάννης Καλαμίδας

 

Είναι συχνό φαινόμενο στον αθλητισμό, όταν ένα μεγάλο δυσάρεστο γεγονός συμβαίνει στον κόσμο του αθλητισμού αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, οι ομάδες να αποτίνουν ένα φόρο τιμής. Συνήθως αυτή η έκφραση τιμής είναι ενός λεπτού σιγή προς το συμβάν.

Διαβάστε περισσότερα
Η πολύχρωμη διάσταση της ρητορικής μίσους

Κορίνα Νικολοπουλου

 

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις διακρίσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ φέρνει στο φως πολλά στοιχεία σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και διαφορετική εξωτερική εμφάνιση από αυτό που η κοινωνία έχει ορίσει ως «φυσιολογικό και συνηθισμένο».

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική μίσους στα άτομα με ειδικές ανάγκες: Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι

Αντώνης Φελλάς

 

Ένα φαινόμενο που ταλανίζει την κοινωνία είναι ο διαχωρισμός διαφόρων κοινωνικών ομάδων, οι διακρίσεις και οι  προκαταλήψεις. Τα άτομα με αναπηρία  στην κοινωνική τους ζωή αντιμετωπίζουν καθημερινά τον παραγκωνισμό και την απομόνωση από τα υγιή άτομα.

Διαβάστε περισσότερα
Η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους

Ελισάβετ Χατζή

 

Οι δημοκρατικές και πλουραλιστικές κοινωνίες βασίζονται στην ελευθερία της έκφρασης. Η ελευθερία αυτή δεν είναι απόλυτη, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και περιορισμούς για την διαφύλαξη των ελευθεριών των άλλων. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις και περιορισμοί αρκούν όμως στις σύγχρονες κοινωνίες; Ή η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους είναι πλέον επιτακτική;

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική Μίσους: Body Shaming

Δέσποινα Μαστρογιάννη

 

Το Αίσθημα Ντροπής για το Σώμα (Body Shaming), είναι μια από τις τελευταίες κοινωνικά αποδεκτές μορφές διάκρισης η οποία έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Στην εποχή της μόνιμα διασυνδεδεμένης κοινωνίας, όπου προβάλλεται διαρκώς η ιδιωτικότητα, το Body Shaming αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και σχετίζεται κυρίως με τον εκφοβισμό και τη δημιουργία αισθημάτων ντροπής. Το σώμα και η εξωτερική εμφάνιση αποτελούν το επίκεντρο της κριτικής, η οποία έχει καταστροφικές επιπτώσεις κυρίως σε παιδιά, νέους και μειονοτικές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους στην Eurovision

Απόλλων Στρατής-Διαμαντής

 

Για ακόμη μία χρονιά η αντισυμβατικότητα ακουσμάτων και εμφάνισης έπαιξε το ρόλο της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, δίνοντας τη νίκη στους Måneskin. Η περίπτωσή τους όμως δεν αποτελεί, όπως στην περίπτωση της Conchita Wurst, μία ξεκάθαρη δήλωση απέναντι στην ομοφοβία. Τότε μιλούσαμε για τη συμμετοχή ενός ατόμου της LGBTQ+ κοινότητας στο μεγαλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μια δήλωση. Οι Måneskin, ωστόσο, δεν αποτελούν συγκρότημα τα μέλη του οποίου έχουν κάνει οποιαδήποτε δήλωση περί διαφορετικής της straight σεξουαλικότητας, με τον frontman του συγκροτήματος να συστήνει μάλιστα στο κοινό την αρραβωνιαστικιά του.

Διαβάστε περισσότερα
Η δύναμη της ζυγαριάς απέναντι στην επιτυχία

Ευαγγελία Γκιόξη

 

Πώς ερμηνεύεται το γυναικείο σώμα στο χώρο του θεάματος από τους χρήστες του διαδικτύου και κατά πόσο μια γυναίκα έχει το 2021 το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο σώμα της; Τι μας μαθαίνει η περίπτωση της Έλενας Παπαρίζου, που κρίθηκε αυστηρά για την αύξηση του αριθμού στη ζυγαριά της;

Διαβάστε περισσότερα
Βαφτίζοντας την δολοφονία, επανεκπαίδευση

Παναγιώτης Λιάκος

 

Ένα σχόλιο για τις διώξεις των Ουιγούρων από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Διαβάστε περισσότερα
Η κατασκευή του μίσους & η παρακίνηση σε βία στον προπαγανδιστικό Λόγο

Ιωάννα Ρούγα

 

Ποια στοιχεία ενός δημόσιου Λόγου τον καθιστούν επικίνδυνο; Μια ψυχολογική προσέγγιση της ρητορικής μίσους ως κομμάτι της προπαγάνδας.

Διαβάστε περισσότερα
Και επισήμως... ανεπίσημα

Απόστολος Μαυράκης

 

Τι συμβαίνει όταν ακόμα και οι επίσημοι θεσμοί αγνοούν την επικινδυνότητα των διακρίσεων, αφήνοντας παράλληλα τα δικαιώματα πολλών ατόμων... ανεπίσημα;

Διαβάστε περισσότερα
Αύξηση Ρητορικής Μίσους λόγω της πανδημίας Ποια μάσκα κρύβεται πίσω από την οθόνη;

Αντώνης Φελλάς

 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε ένα «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και κινδυνολογίας».

Διαβάστε περισσότερα
Τα παιδιά και η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Ελισάβετ Χατζή

 

Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία πλέον, έχουν εξοικειωθεί με την χρήση του διαδικτύου και των social media. Οι πιθανότητες του να έρθουν αντιμέτωπα ή ακόμα και να εκφράσουν ρητορική μίσους αυξάνονται σημαντικά αν δεν έχουν λάβει σωστή καθοδήγηση από τους γονείς ή και τους εκπαιδευτικούς τους.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 3 από 10: << < > >>

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu