Portal
The multi-colored dimension of hate speech
Κορίνα Νικολοπουλου
Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις διακρίσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ φέρνει στο φως πολλά στοιχεία σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και διαφορετική εξωτερική εμφάνιση από αυτό που η κοινωνία έχει ορίσει ως «φυσιολογικό και συνηθισμένο».
Hate speech and disabled people: Everyone different, everyone equal
Αντώνης Φελλάς
Ένα φαινόμενο που ταλανίζει την κοινωνία είναι ο διαχωρισμός διαφόρων κοινωνικών ομάδων, οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις. Τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνική τους ζωή αντιμετωπίζουν καθημερινά τον παραγκωνισμό και την απομόνωση από τα υγιή άτομα.
The criminalization of hate speech
Ελισάβετ Χατζή
Οι δημοκρατικές και πλουραλιστικές κοινωνίες βασίζονται στην ελευθερία της έκφρασης. Η ελευθερία αυτή δεν είναι απόλυτη, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και περιορισμούς για την διαφύλαξη των ελευθεριών των άλλων. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις και περιορισμοί αρκούν όμως στις σύγχρονες κοινωνίες; Ή η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους είναι πλέον επιτακτική;
Hate speech: Body Shaming
Δέσποινα Μαστρογιάννη
Το Αίσθημα Ντροπής για το Σώμα (Body Shaming), είναι μια από τις τελευταίες κοινωνικά αποδεκτές μορφές διάκρισης η οποία έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Στην εποχή της μόνιμα διασυνδεδεμένης κοινωνίας, όπου προβάλλεται διαρκώς η ιδιωτικότητα, το Body Shaming αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και σχετίζεται κυρίως με τον εκφοβισμό και τη δημιουργία αισθημάτων ντροπής. Το σώμα και η εξωτερική εμφάνιση αποτελούν το επίκεντρο της κριτικής, η οποία έχει καταστροφικές επιπτώσεις κυρίως σε παιδιά, νέους και μειονοτικές ομάδες.
Hate speech in Eurovision
Απόλλων Στρατής-Διαμαντής
Για ακόμη μία χρονιά η αντισυμβατικότητα ακουσμάτων και εμφάνισης έπαιξε το ρόλο της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, δίνοντας τη νίκη στους Måneskin. Η περίπτωσή τους όμως δεν αποτελεί, όπως στην περίπτωση της Conchita Wurst, μία ξεκάθαρη δήλωση απέναντι στην ομοφοβία. Τότε μιλούσαμε για τη συμμετοχή ενός ατόμου της LGBTQ+ κοινότητας στο μεγαλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μια δήλωση. Οι Måneskin, ωστόσο, δεν αποτελούν συγκρότημα τα μέλη του οποίου έχουν κάνει οποιαδήποτε δήλωση περί διαφορετικής της straight σεξουαλικότητας, με τον frontman του συγκροτήματος να συστήνει μάλιστα στο κοινό την αρραβωνιαστικιά του.
The power of the weigher versus success
Ευαγγελία Γκιόξη
Πώς ερμηνεύεται το γυναικείο σώμα στο χώρο του θεάματος από τους χρήστες του διαδικτύου και κατά πόσο μια γυναίκα έχει το 2021 το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο σώμα της; Τι μας μαθαίνει η περίπτωση της Έλενας Παπαρίζου, που κρίθηκε αυστηρά για την αύξηση του αριθμού στη ζυγαριά της;
Baptizing murder, retraining
Παναγιώτης Λιάκος
Ένα σχόλιο για τις διώξεις των Ουιγούρων από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
The construction of hatred and the incitement to violence in the propaganda Word
Ιωάννα Ρούγα
Ποια στοιχεία ενός δημόσιου Λόγου τον καθιστούν επικίνδυνο; Μια ψυχολογική προσέγγιση της ρητορικής μίσους ως κομμάτι της προπαγάνδας.
And officially ... unofficially
Απόστολος Μαυράκης
Τι συμβαίνει όταν ακόμα και οι επίσημοι θεσμοί αγνοούν την επικινδυνότητα των διακρίσεων, αφήνοντας παράλληλα τα δικαιώματα πολλών ατόμων... ανεπίσημα;
Hate speech Rise Due to Pandemic What mask is hidden behind the screen?
Αντώνης Φελλάς
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε ένα «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και κινδυνολογίας».
Kids and hate speech on the internet
Ελισάβετ Χατζή
Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία πλέον, έχουν εξοικειωθεί με την χρήση του διαδικτύου και των social media. Οι πιθανότητες του να έρθουν αντιμέτωπα ή ακόμα και να εκφράσουν ρητορική μίσους αυξάνονται σημαντικά αν δεν έχουν λάβει σωστή καθοδήγηση από τους γονείς ή και τους εκπαιδευτικούς τους.
Are we all ibellists?
Ιωάννα-Μαρία Μπέκα
Η κοινωνία μας είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τις κοινωνικές νόρμες και το «φυσιολογικό».
Hate speech: White Supremacy
Δέσποινα Μαστρογιάννη
Ο όρος Λευκή Υπεροχή (White Supremacy) αναφέρεται στη ρατσιστική ιδεολογία εθνικιστικών ομάδων σχετικά με τη φυλετική υπεροχή των λευκών ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν τη ρητορική μίσους ως μέσο για τη διάδοση της ιδεολογίας τους και άρα τη διασφάλιση της ύπαρξής τους, αλλά και ως εργαλείο για την προώθηση των σκοπών τους, την προτροπή σε βίαιες ενέργειες εναντίον κυρίως, μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων.
Internalized misogyny: Hate speech among women
Αλεξάνδρα Γκνατισίν
Οι αναχρονιστικές απόψεις της κυρίας Λατινοπούλου περί ανθρώπινης φύσης ως το απτό παράδειγμα της επιβίωσης του μισογυνισμού και της εκδήλωσης επιθετικότητας απέναντι σε κοινωνικά ανεκτικούς και προοδευτικούς ανθρώπους.
Cyberbullying complaint platforms: mediators to deal with cyberbullying and harassment
Ιωάννα Ρούγα
Η νέα πρωτοβουλία ενός δικηγόρου από το Αμβούργο της Γερμανίας ως απάντηση στο φαινόμενο του cyberbullying στρέφει ξανά την προσοχή μας σε ένα πρόβλημα παλιό, αλλά με συνεχώς αυξανόμενους τρόπους εκδήλωσης
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.