Portal
The "non-retuched" normality after the coronavirus
Άννα Αλκινόη Κωστάκη
Στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες επιτρέπεται να αναρτούν ελεύθερα στη προσωπική τους σελίδα οποιαδήποτε άποψη, ιδέα, φωτογραφία ή σχόλιο υποστηρίζουν.
An answer to racism and hate speech
Δήμητρα Δαγρέ
Tο συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε για την Δήμητρα της Λέσβου με αφορμή την αντίθεση ανάμεσα σε μία ρητορική μίσους που ασκούνταν σε έναν άνθρωπο για πολλά χρόνια λόγω της διαφορετικότητας του και στην αγάπη και συμπαράσταση που δέχτηκε από πλήθος ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα από την ημέρα που έγινε γνωστή η εξαφάνιση και η ιστορία της.
Guilt of the childless woman at the first Panhellenic Fertility Conference
Ευαγγελία Γκιόξη
Η αντιμετώπιση της σύγχρονης Ελληνίδας από το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας: πώς η άτεκνη γυναίκα παρουσιάστηκε ως υπόλογη κοινωνικά και ατομικά για την υποτιθέμενη επιλογή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας έναντι της οικογένειας.
Not all men but all women
Ιωάννα-Μαρία Μπέκα
Με τη λαοθάλασσα καταγγελιών να πλημμυρίζει καθημερινά τις οθόνες μας, δίνεται βήμα σε όλες τις γυναίκες να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες.
The laundering of war crimes
Θεμιστοκλής Αριστείδου
47 χρόνια μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο μεγάλη μερίδα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αρνείται την παραδοχή των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η ΕΟΚΑ Β’. Συν τοις άλλοις, παρατηρείται έντονη η ρητορική μίσους προς τις φωνές της λογικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν γίνεται συζήτηση για τις απάνθρωπες πράξεις που συνέβησαν έναντι της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
The refugees of Diavata on the altar of hate speech
Χρυσάνθη Μαρία Κοκκίνου
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς χρεώνονται την «αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας» από ακροδεξιούς πολιτικούς, βρίσκονται στο στόχαστρο της ρητορικής του μίσους.
The psychology behind hate speech
Κορίνα Νικολοπούλου
Ποιοι παράγοντες υπάρχουν πίσω από τη ρητορική μίσους; Η ψυχολογία μέσω των όρων που χρησιμοποιεί μπορεί να ερμηνεύσει την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου που κάνει κακόβουλα σχόλια στο διαδίκτυο, εκφράζοντας αρνητικά συναισθήματα;
Europe: Rising hate speech against the LGBTQI community. I'm afraid to be different
Αντώνης Φελλάς
Ο ομοφοβικός λόγος εναντίον των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σημειώνει μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι βασικές δράσεις που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό;
Hate speech: Misogyny
Δέσποινα Μαστρογιάννη
Η ασύμμετρη πρόσβαση στη δημόσια σφαίρα και η ασύμμετρη κατανομή εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών προϋπάρχει των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο διαδίκτυο ο μισογυνιστικός κακοποιητικός λόγος βρήκε νέους τρόπους επικοινωνίας επεκτείνοντας τα σύνορα της έμφυλης βίας. Ο διαδικτυακός μισογυνισμός αναφέρεται στις απειλές για βιασμό και θάνατο κατά των γυναικών, οι οποίες αποτελούν πλέον τυπική αντίδραση των χρηστών του Διαδικτύου, όποτε επιθυμούν να δηλώσουν διαφωνία και αποδοκιμασία με αποδέκτη κάποια γυναίκα.
Increase of racism during the pandemic
Λένα Κυριακίδη
«Η Λέσβος τελείωσε για εσάς. Πρέπει να φύγετε αύριο. Κάθε μέρα θα σας μεταφέρουμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι να φύγετε από το νησί» είπαν ένστολοι σε εθελοντές τον Μάρτιο του 2020. Ακόμα χειρότερες οι παρενοχλή:σεις, οι απειλές και οι εκφοβισμοί κατά των ίδιων των προσφύγων, που περιγράφει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στη νέα ετήσια έκθεσή του, η οποία αποτελεί περισσότερο από κάθε άλλη την κορυφή του παγόβουνου λόγω της πανδημίας, μιας ακόμα αφορμής για περισσότερες διακρίσεις κι επιθέσεις σε βάρος τους.
The servant of God is baptized; a misanthrope
Θεμιστοκλής Αριστείδου
Εν έτη 2021, ο φορέας της Εκκλησίας ακόμη διαθέτει την ικανότητα να αποξενώσει κοινωνικά σύνολα, προωθώντας το φανατισμό και την μισαλλοδοξία, αντί να υπηρετεί την αγάπη και φιλανθρωπία, αξίες για τις οποίες υποτίθεται είναι ο λόγος ύπαρξης της. Ράσα και αξιωματούχοι της Εκκλησίας χειραγωγούν το ποίμνιο για να μεταφέρουν τις οπισθοδρομικές ιδέες τους, ωσάν άλλοι μεσαιωνικοί κήρυκες που καταδίκαζαν μορφωμένες γυναίκες με την ταμπέλα της μάγισσας.
Hate speech in television
Χρυσάνθη Μαρία Κοκκίνου
Λίγα λόγια για τη ρητορική μίσους σε ζωντανά προγράμματα της τηλεόρασης.
For all Dimitras
Ιωάννα-Μαρία Μπέκα
Σε ένα κόσμο τόσο τυποποιημένο, που οι μοναδικοί άνθρωποι είναι σαν μια όαση σε έρημο, που η καλοσύνη έχει εκλείψει και όλοι βιάζονται να πάνε κάπου, άνθρωποι ξεχωριστοί σαν τη Δήμητρα Καλογιάννη πρέπει να προστατεύονται και όχι να περιθωριοποιούνται.
The positive influence of body positivity through a wrong message
Μυρτώ Κανάκη
Οι θετικές επιρροές του body positivity μέσα από το λανθασμένο μήνυμα της Λατινοπούλου.
Hate speech and and paying tribute in football
Γιάννης Καλαμίδας
Είναι συχνό φαινόμενο στον αθλητισμό, όταν ένα μεγάλο δυσάρεστο γεγονός συμβαίνει στον κόσμο του αθλητισμού αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, οι ομάδες να αποτίνουν ένα φόρο τιμής. Συνήθως αυτή η έκφραση τιμής είναι ενός λεπτού σιγή προς το συμβάν.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.