Portal
Η «αρετουσάριστη» κανονικότητα μετά τον κορονοϊό
Άννα Αλκινόη Κωστάκη
Στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες επιτρέπεται να αναρτούν ελεύθερα στη προσωπική τους σελίδα οποιαδήποτε άποψη, ιδέα, φωτογραφία ή σχόλιο υποστηρίζουν.
Μία απάντηση στον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους
Δήμητρα Δαγρέ
Tο συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε για την Δήμητρα της Λέσβου με αφορμή την αντίθεση ανάμεσα σε μία ρητορική μίσους που ασκούνταν σε έναν άνθρωπο για πολλά χρόνια λόγω της διαφορετικότητας του και στην αγάπη και συμπαράσταση που δέχτηκε από πλήθος ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα από την ημέρα που έγινε γνωστή η εξαφάνιση και η ιστορία της.
Ενοχοποίηση της άτεκνης γυναίκας στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο γονιμότητας
Ευαγγελία Γκιόξη
Η αντιμετώπιση της σύγχρονης Ελληνίδας από το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας: πώς η άτεκνη γυναίκα παρουσιάστηκε ως υπόλογη κοινωνικά και ατομικά για την υποτιθέμενη επιλογή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας έναντι της οικογένειας.
Όχι όλοι οι άντρες αλλά όλες οι γυναίκες
Ιωάννα-Μαρία Μπέκα
Με τη λαοθάλασσα καταγγελιών να πλημμυρίζει καθημερινά τις οθόνες μας, δίνεται βήμα σε όλες τις γυναίκες να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες.
Το ξέπλυμα εγκλημάτων πολέμου
Θεμιστοκλής Αριστείδου
47 χρόνια μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο μεγάλη μερίδα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αρνείται την παραδοχή των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η ΕΟΚΑ Β’. Συν τοις άλλοις, παρατηρείται έντονη η ρητορική μίσους προς τις φωνές της λογικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν γίνεται συζήτηση για τις απάνθρωπες πράξεις που συνέβησαν έναντι της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Οι πρόσφυγες των Διαβατών στο βωμό της ρητορικής του μίσους
Χρυσάνθη Μαρία Κοκκίνου
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς χρεώνονται την «αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας» από ακροδεξιούς πολιτικούς, βρίσκονται στο στόχαστρο της ρητορικής του μίσους.
Η ψυχολογία πίσω από τη ρητορική μίσους
Κορίνα Νικολοπούλου
Ποιοι παράγοντες υπάρχουν πίσω από τη ρητορική μίσους; Η ψυχολογία μέσω των όρων που χρησιμοποιεί μπορεί να ερμηνεύσει την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου που κάνει κακόβουλα σχόλια στο διαδίκτυο, εκφράζοντας αρνητικά συναισθήματα;
Ευρώπη: Αύξηση ρητορικής μίσους εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Φοβάμαι να είμαι διαφορετικός
Αντώνης Φελλάς
Ο ομοφοβικός λόγος εναντίον των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σημειώνει μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι βασικές δράσεις που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό;
Ρητορική Μίσους: Μισογυνισμός
Δέσποινα Μαστρογιάννη
Η ασύμμετρη πρόσβαση στη δημόσια σφαίρα και η ασύμμετρη κατανομή εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών προϋπάρχει των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο διαδίκτυο ο μισογυνιστικός κακοποιητικός λόγος βρήκε νέους τρόπους επικοινωνίας επεκτείνοντας τα σύνορα της έμφυλης βίας. Ο διαδικτυακός μισογυνισμός αναφέρεται στις απειλές για βιασμό και θάνατο κατά των γυναικών, οι οποίες αποτελούν πλέον τυπική αντίδραση των χρηστών του Διαδικτύου, όποτε επιθυμούν να δηλώσουν διαφωνία και αποδοκιμασία με αποδέκτη κάποια γυναίκα.
Αύξηση του ρατσισμού και στην πανδημία
Λένα Κυριακίδη
«Η Λέσβος τελείωσε για εσάς. Πρέπει να φύγετε αύριο. Κάθε μέρα θα σας μεταφέρουμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι να φύγετε από το νησί» είπαν ένστολοι σε εθελοντές τον Μάρτιο του 2020. Ακόμα χειρότερες οι παρενοχλή:σεις, οι απειλές και οι εκφοβισμοί κατά των ίδιων των προσφύγων, που περιγράφει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στη νέα ετήσια έκθεσή του, η οποία αποτελεί περισσότερο από κάθε άλλη την κορυφή του παγόβουνου λόγω της πανδημίας, μιας ακόμα αφορμής για περισσότερες διακρίσεις κι επιθέσεις σε βάρος τους.
Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού…μισάνθρωπος
Θεμιστοκλής Αριστείδου
Εν έτη 2021, ο φορέας της Εκκλησίας ακόμη διαθέτει την ικανότητα να αποξενώσει κοινωνικά σύνολα, προωθώντας το φανατισμό και την μισαλλοδοξία, αντί να υπηρετεί την αγάπη και φιλανθρωπία, αξίες για τις οποίες υποτίθεται είναι ο λόγος ύπαρξης της. Ράσα και αξιωματούχοι της Εκκλησίας χειραγωγούν το ποίμνιο για να μεταφέρουν τις οπισθοδρομικές ιδέες τους, ωσάν άλλοι μεσαιωνικοί κήρυκες που καταδίκαζαν μορφωμένες γυναίκες με την ταμπέλα της μάγισσας.
Ρητορική μίσους στο τηλεοπτικό πεδίο
Χρυσάνθη Μαρία Κοκκίνου
Λίγα λόγια για τη ρητορική μίσους σε ζωντανά προγράμματα της τηλεόρασης.
Για όλες τις Δήμητρες
Ιωάννα-Μαρία Μπέκα
Σε ένα κόσμο τόσο τυποποιημένο, που οι μοναδικοί άνθρωποι είναι σαν μια όαση σε έρημο, που η καλοσύνη έχει εκλείψει και όλοι βιάζονται να πάνε κάπου, άνθρωποι ξεχωριστοί σαν τη Δήμητρα Καλογιάννη πρέπει να προστατεύονται και όχι να περιθωριοποιούνται.
Οι θετικές επιρροές του body positivity μέσα ένα λανθασμένο μήνυμα
Μυρτώ Κανάκη
Οι θετικές επιρροές του body positivity μέσα από το λανθασμένο μήνυμα της Λατινοπούλου.
Ρητορική Μίσους και φόροι τιμής στο ποδόσφαιρο
Γιάννης Καλαμίδας
Είναι συχνό φαινόμενο στον αθλητισμό, όταν ένα μεγάλο δυσάρεστο γεγονός συμβαίνει στον κόσμο του αθλητισμού αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, οι ομάδες να αποτίνουν ένα φόρο τιμής. Συνήθως αυτή η έκφραση τιμής είναι ενός λεπτού σιγή προς το συμβάν.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.