Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
SOpHiSM
Μία απάντηση στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την ενίσχυση της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας των πολιτών
Διαβάστε περισσότερα
Αρχική

SOpHiSM: Μία απάντηση στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την ενίσχυση της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας των πολιτών

Tο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (ΚΕΣΔ) σε συνεργασία το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υλοποιούν το Έργο SOpHiSM: Μία απάντηση στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την ενίσχυση της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας των πολιτών

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021-3Η ΕΚΔΟΣΗ

 

Το πρόγραμμα SOpHiSM είναι μη κερδοσκοπικό, ερευνητικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του SOpHiSM ανήκουν στους δημιουργούς/συγγραφείς τους.

Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που συνοδεύουν τα κείμενα της ιστοσελίδας ανήκουν στους δημιουργούς/ιδιοκτήτες τους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα SOpHiSM εκφράζουν τους συντάκτες τους κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο.

MULTIMEDIA


Portal

Ο λόγος μίσους συνιστά πράξη καταπίεσης και υποταγής

Αγγελική Πιτσόλη

 

Η επιστήμη της γλωσσολογίας μελετάει την ανθρώπινη γλώσσα και επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για τη φύση, τη δομή και τη σχέση της γλώσσας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, καθώς και τη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία. Ο λόγος μίσους αποτελεί ένα κατασκευασμένο γλωσσικό προϊόν από ένα πομπό, με σκοπό να επηρεάσει δυσμενώς έναν ή πολλούς αποδέκτες τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε ηθικό επίπεδο.

Ποιος αποφασίζει;

Δήμητρα Δαγρέ

 

Ένα κείμενο για την ρητορική μίσους που ασκείται κυρίως στις γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά. Οι διαφορές ανάμεσα στις περιπτώσεις του δεν θέλω και δεν μπορώ και η κριτική που ασκείται και στις δύο περιπτώσεις.     

Τα ψεύτικα προφίλ των social media κρύβουν λόγο μίσους

Αγγελική Πιτσόλη

 

Το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε αρχές του 2021, έφερε αλυσιδωτές αποκαλύψεις για σεξουαλική και λεκτική βία και παρενόχληση στο χώρο του αθλητισμού, σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης instagram, twitter, facebook, μέσα από αληθινά αλλά και ψεύτικα προφίλ, εκφράστηκαν με λόγο μίσους και απαξίωσης. Το ίδιο συνέβη και στα επίμαχα άρθρα των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπου οι αναγνώστες με σχόλια συμμετείχαν ενεργά εκφράζοντας τη γνώμη τους.

Νέα

Ενημερωτικό Δελτίο - Σεπτέμβριος 2021, 3η Έκδοση

Δημοσιεύτηκε το τρίτο ενημερωτικό δελτίο του Πρόγραμματος SOpHiSM.

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και ο ρόλος της εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο του έργου “SopHiSM - Μία απάντηση στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την ενίσχυση της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας των πολιτών” διοργανώθηκε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: "Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και ο ρόλος της εκπαίδευσης"

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu