Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 6 από 7: << < > >>


Μην υποβιβάζεις για να εξυψώσεις

Βασιλεία Μαξακούλη

 

Ένα σχόλιο για την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων.

Διαβάστε περισσότερα
Κίνημα #Me too στην Ελλάδα. Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρία Μωραΐτη

 

Ένα σχόλιο για τα "διχασμένα" σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το κίνημα #metoo.

Διαβάστε περισσότερα
Το δικαίωμα στον εμβολιασμό

Κωνσταντίνα Ξυνόγαλου

 

Ένα σχόλιο για τις αναπτυσσόμενες χώρες που καλούνται για μια ακόμη φορά να μείνουν στο περιθώριο καθώς τα πλούσια κράτη της Δύσης και του Βορρά τις αποκλείουν από τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19.

Διαβάστε περισσότερα
Η καταδίκη της πολιτικής ρητορικής μίσους

Ξένια Σαρατσιώτη

 

Η γλώσσα χρησιμοποιείται για την πειθώ, για τη διασκέδαση ή αποτελεί μέσο ελέγχου και επιβολής ισχύος σε μία ομάδα. Στην περίπτωση της ρητορικής μίσους ο λόγος χρησιμοποιείται ως εργαλείο επιβολής ή διατήρησης της εξουσίας.

 

Διαβάστε περισσότερα
Προσφυγιά - Το διαφορετικό “γεννάει” το μίσος

Γεωργία Μοσχονά

 

“Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις”

Διαβάστε περισσότερα
Γιατί η κατηγορία (δεν πρέπει να) είναι ο καλύτερος φίλος της κοινωνίας

Γεωργία Λουλούδη

 

Με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, τον Ιανουάριο του 2021, για σεξουαλική παρενόχληση, άρχισαν να αποκαλύπτονται παρόμοια περιστατικά, τόσο στο χώρο του αθλητισμού όσο και στο καλλιτεχνικό περιβάλλον. Η υποδοχή από την κοινωνία αυτών των καταγγελιών υπήρξε μπορεί να χαρακτηριστεί (τουλάχιστον) αμφίσημη, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν σκωπτικά τις εν λόγω καταγγελίες.

 

Διαβάστε περισσότερα
#metoo, Η περίπτωση των ανδρών

Ευαγγελία Καραβά

 

Η δημόσια μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε το δρόμο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών, εντός του συντηρητικού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν και από την περίπτωση του trapper Lamanif.

Διαβάστε περισσότερα
Η τοξική αρρενωπότητα στο απόσπασμα

Νίκος Βέρρας

 

Βία, μίσος, κατάχρηση εξουσίας, βιασμοί, φυλετικές επιθέσεις, ρατσισμός. Ένα σκοτεινό σύμπαν που απαρτίζεται από τέτοιες λέξεις που δυστυχώς επιφέρουν και ανάλογες πράξεις πλανάται πάνω από την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να υπήρχαν όλα αυτά στο παρασκήνιο της ζωής και της καθημερινότητάς μας, όμως τον τελευταίο καιρό το σκοτεινό αυτό σύμπαν φωτίζεται από το φως της αλήθειας των θυμάτων, βγαίνοντας ανοιχτά πια να μιλήσουν για όσα κρύβονται μέσα σε μια κατά τα άλλα ηθική και θεοκρατική κοινωνία αντρών. Γιατί όμως τώρα; 

Διαβάστε περισσότερα
Ρατσιστικός λόγος και εκκλησία

Δανάη Ελευθερόγλου

 

Η μεγάλη θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδας σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η ορθοδοξία αποτελεί συστατικό παράγοντα του ελληνικού έθνους, καθιστά την εκκλησία, δίχως αμφιβολία, ως έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της χώρας. Παρόλο που ο Χριστιανισμός συχνά επικαλείται την αγάπη, δεν είναι λίγες οι φορές που ιερωμένοι έχουν προβεί σε κηρύγματα μίσους -μεταξύ άλλων- κατά ομοφυλόφιλων, προσφύγων, εβραίων θεωρώντας μάλλον πως δεν υπάρχει χώρος για εκείνους στην εκκλησία.

Διαβάστε περισσότερα
Η ελληνική τηλεόραση και το κίνημα #metoo

Μαρία Καπίρη

 

Ένα σχόλιο για την ελληνική τηλεόραση και την (υποκριτική) στάση της απέναντι στο κίνημα #metoo.

Διαβάστε περισσότερα
Το ελληνικό #MeToo μας αφορά κι ας έφτασε με χρονοκαθυστέρηση

Κοραλία Ξεπαπαδέα

 

Ο όρος #MeToo χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο MySpace, το 2006, από την Tarana Burke, πρώην θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και νυν ακτιβίστρια.

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική μίσους πριν το διαδίκτυο: “Τεντιμπόηδες”, “ροκενρολιστές” και “παραστρατημένοι” στο στόχαστρο

Κοραλία Ξεπαπαδέα

 

Μια επισκόπηση όρων και χαρακτηρισμών που αποδόθηκαν στους οπαδούς του ροκ εν ρολ στην Ελλάδα και γενικότερα στους νέους ανθρώπους των δεκαετιών 50’ - ‘60 - ‘70, των οποίων οι συμπεριφορές δεν ευθυγραμμίζονταν με τα παραδοσιακά πρότυπα της εποχής.

 

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους και ποδόσφαιρο: Μια σχέση με διάρκεια αλλά και τομές

Νικόλας Κολυτάς

 

«Μα καλά, ασχολείσαι ακόμη με το ελληνικό ποδόσφαιρο;»

Διαβάστε περισσότερα
«……έλα να παλέψουμε για άλλη κοινωνία» (Άνοιξη 2010, πανό στο Παγκρήτιο Στάδιο)

Ιωάννης Μπαχάς

 

Ο Αθλητισμός δέχθηκε ένα συντριπτικό πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας και εξακολουθεί να στοχοποιείται ως κατ’ εξοχήν χώρος μετάδοσης της.

Διαβάστε περισσότερα
Λιθοβολώντας την Παιδεία: Οι διαστάσεις του λόγου μίσους σε Ελλάδα και Τουρκία

Αθηνά Κοροβέση

 

Ο τομέας της Παιδείας αποτελεί σε κάθε χώρα ίσως το πιο παρακινδυνευμένο χαρτοφυλάκιο στην ανάληψη εξουσίας. Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία εκείνων των κρατών όπου ο θόρυβος γύρω από τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις στο εν λόγω πεδίο ποτέ δεν καταλάγιασε.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 6 από 7: << < > >>

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu