Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

 Σελίδα 7 από 8: << < > >>


Γιατί η κατηγορία (δεν πρέπει να) είναι ο καλύτερος φίλος της κοινωνίας

Γεωργία Λουλούδη

 

Με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, τον Ιανουάριο του 2021, για σεξουαλική παρενόχληση, άρχισαν να αποκαλύπτονται παρόμοια περιστατικά, τόσο στο χώρο του αθλητισμού όσο και στο καλλιτεχνικό περιβάλλον. Η υποδοχή από την κοινωνία αυτών των καταγγελιών υπήρξε μπορεί να χαρακτηριστεί (τουλάχιστον) αμφίσημη, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν σκωπτικά τις εν λόγω καταγγελίες.

 

Διαβάστε περισσότερα
#metoo, Η περίπτωση των ανδρών

Ευαγγελία Καραβά

 

Η δημόσια μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε το δρόμο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών, εντός του συντηρητικού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν και από την περίπτωση του trapper Lamanif.

Διαβάστε περισσότερα
Η τοξική αρρενωπότητα στο απόσπασμα

Νίκος Βέρρας

 

Βία, μίσος, κατάχρηση εξουσίας, βιασμοί, φυλετικές επιθέσεις, ρατσισμός. Ένα σκοτεινό σύμπαν που απαρτίζεται από τέτοιες λέξεις που δυστυχώς επιφέρουν και ανάλογες πράξεις πλανάται πάνω από την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να υπήρχαν όλα αυτά στο παρασκήνιο της ζωής και της καθημερινότητάς μας, όμως τον τελευταίο καιρό το σκοτεινό αυτό σύμπαν φωτίζεται από το φως της αλήθειας των θυμάτων, βγαίνοντας ανοιχτά πια να μιλήσουν για όσα κρύβονται μέσα σε μια κατά τα άλλα ηθική και θεοκρατική κοινωνία αντρών. Γιατί όμως τώρα; 

Διαβάστε περισσότερα
Ρατσιστικός λόγος και εκκλησία

Δανάη Ελευθερόγλου

 

Η μεγάλη θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδας σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η ορθοδοξία αποτελεί συστατικό παράγοντα του ελληνικού έθνους, καθιστά την εκκλησία, δίχως αμφιβολία, ως έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της χώρας. Παρόλο που ο Χριστιανισμός συχνά επικαλείται την αγάπη, δεν είναι λίγες οι φορές που ιερωμένοι έχουν προβεί σε κηρύγματα μίσους -μεταξύ άλλων- κατά ομοφυλόφιλων, προσφύγων, εβραίων θεωρώντας μάλλον πως δεν υπάρχει χώρος για εκείνους στην εκκλησία.

Διαβάστε περισσότερα
Η ελληνική τηλεόραση και το κίνημα #metoo

Μαρία Καπίρη

 

Ένα σχόλιο για την ελληνική τηλεόραση και την (υποκριτική) στάση της απέναντι στο κίνημα #metoo.

Διαβάστε περισσότερα
Το ελληνικό #MeToo μας αφορά κι ας έφτασε με χρονοκαθυστέρηση

Κοραλία Ξεπαπαδέα

 

Ο όρος #MeToo χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο MySpace, το 2006, από την Tarana Burke, πρώην θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και νυν ακτιβίστρια.

Διαβάστε περισσότερα
Ρητορική μίσους πριν το διαδίκτυο: “Τεντιμπόηδες”, “ροκενρολιστές” και “παραστρατημένοι” στο στόχαστρο

Κοραλία Ξεπαπαδέα

 

Μια επισκόπηση όρων και χαρακτηρισμών που αποδόθηκαν στους οπαδούς του ροκ εν ρολ στην Ελλάδα και γενικότερα στους νέους ανθρώπους των δεκαετιών 50’ - ‘60 - ‘70, των οποίων οι συμπεριφορές δεν ευθυγραμμίζονταν με τα παραδοσιακά πρότυπα της εποχής.

 

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους και ποδόσφαιρο: Μια σχέση με διάρκεια αλλά και τομές

Νικόλας Κολυτάς

 

«Μα καλά, ασχολείσαι ακόμη με το ελληνικό ποδόσφαιρο;»

Διαβάστε περισσότερα
«……έλα να παλέψουμε για άλλη κοινωνία» (Άνοιξη 2010, πανό στο Παγκρήτιο Στάδιο)

Ιωάννης Μπαχάς

 

Ο Αθλητισμός δέχθηκε ένα συντριπτικό πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας και εξακολουθεί να στοχοποιείται ως κατ’ εξοχήν χώρος μετάδοσης της.

Διαβάστε περισσότερα
Λιθοβολώντας την Παιδεία: Οι διαστάσεις του λόγου μίσους σε Ελλάδα και Τουρκία

Αθηνά Κοροβέση

 

Ο τομέας της Παιδείας αποτελεί σε κάθε χώρα ίσως το πιο παρακινδυνευμένο χαρτοφυλάκιο στην ανάληψη εξουσίας. Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία εκείνων των κρατών όπου ο θόρυβος γύρω από τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις στο εν λόγω πεδίο ποτέ δεν καταλάγιασε.

Διαβάστε περισσότερα
Δεν είναι μόδα. Είναι ανάγκη!

Μάιρα Τσαμπά

Και να που φτάσαμε εδώ… κι εγώ ονειρεύτηκα έναν καλύτερο κόσμο, φτωχή ανθρωπότητα… Σκληρός, άκαρδος κόσμος, που δεν άνοιξε ποτέ μιαν ομπρέλα πάνω απ’ το δέντρο που βρέχεται!” (“Αλλά τα βράδια” Τάσος Λειβαδίτης- Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

 

Διαβάστε περισσότερα
Λόγος μίσους στον αθλητισμό: Ανάγκη για αλλαγή «πλεύσης»

Αγγελική Πήλιουρα

Λόγω της λαοφιλίας που απολαμβάνει, ο αθλητισμός θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο εναντίωσης σε κάθε μορφή λόγου μίσους. Δυστυχώς, όμως, η συνθήκη αυτή σε αρκετές περιπτώσεις δεν βρίσκει εφαρμογή. Ας δούμε ορισμένες από αυτές.

Διαβάστε περισσότερα
Γρηγόρης Βαλτινός: «Το μέλλον ανήκει στις μειοψηφίες»

Συνέντευξη στη Βασιλεία Μαξακούλη

 

Ένα διακριτικό καθρέφτισμα στον ποταμό που συνδέει την τέχνη με το μίσος, τις αξίες, τα πάθη κι όλα τα ανθρώπινα. Ο αγαπημένος ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός εκπέμπει μια αύρα ποιητική, μα παράλληλα τόσο απτή. Μια συνέντευξη που αγγίζει το φάσμα του ονείρου και του καθημερινού. Πώς εκφράζεται το μίσος στο επίγειο και το φαντασιακό; Πόσο αναγκαία είναι η προβολή του μίσους στην τέχνη; Υπάρχουν όρια στην καλλιτεχνική έκφραση;

Διαβάστε περισσότερα
Πληθωρισμός στα σχόλια μίσους στο διαδίκτυο

Μαρία-Νεφέλη Γρηγοράτου

 

Πρόσφατα στο πολυαγαπημένο μας διαδίκτυο, συγκεκριμένα στο Facebook και στο Instagram, με αφορμή το περιστατικό παρενόχλησης 13χρονου μαθητή από 35χρονη καθηγήτριά του παρατήρησα σχόλια του τύπου «Γιατί δεν έκατσε ο βλάκας;», «Δεν κατάλαβε πόσο τυχερός είναι;». Αντίστοιχα αρκετοί, ευτυχώς όχι η πλειονότητα, «κράζουν» τις γυναίκες και τους άντρες που καταγγέλουν παρενοχλήσεις με σχόλια του στυλ «Τώρα το θυμήθηκαν;», «Όλοι ξέρουμε πώς παίρνουν ρόλο αυτές του θεάτρου.» Αυτά που προανέφερα νομίζω είναι αρκετά ώστε να διερωτώμαι: Πού έχει χαθεί η λογική;

Διαβάστε περισσότερα
Απλές απαντήσεις σε «απλές» ερωτήσεις

Γεωργία Λυμπεροπούλου

 

Τις τελευταίες βδομάδες «τσουνάμι» καταγγελιών ακολούθησε την επίσημη τοποθέτηση και καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε το 1998. Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλήτριες, απλές γυναίκες, φοιτήτριες, όλες παίρνοντας θάρρος από τη σοκαριστική εξομολόγηση της πρωταθλήτριας βγήκαν και μίλησαν για κάθε είδους παρενόχληση που έχουν δεχθεί. Σεξουαλική, εργασιακή, λεκτική, σωματική, ψυχολογική.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 7 από 8: << < > >>

Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu